• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Zagrebačka Mladež HČSP-a obilježila 40. obljetnicu akcije Feniks ’72Zagreb 20. lipnja 2012.

Dana 20. lipnja 2012. zagrebačka Mladež HČSP-a obilježila je 40. obljetnicu početka akcije “Feniks ’72”. Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu Mladež HČSP-a razvila je transparent u čast slavnim hrvatskim vitezovima Hrvatskog revolucionarnog bratstva (HRB) koji su prije točno 40 godina ušli u Jugoslaviju s ciljem podizanja ustanka hrvatskog naroda protiv jugoslavenske diktature te stvaranje nezavisne hrvatske države.

Pripadnici HRB-a akcije Feniks ’72 najčistiji su primjer spremnosti na borbu za slobodu i nezavisnost vlastitog naroda i države. Mladež HČSP-a nikada neće zaboraviti slavne heroje svoga naroda kao što su pripadnici HRB-a, a njihova spremnost će nas uvijek poticati na što ustrajniji rad za Domovinu.

Slava vitezovima Hrvatskog revolucionarnog bratstva akcije Feniks ’72!

Za Dom spremni!


Piše: Drago Pezer, član užeg vodstva HRB-a

Četrdeseta je obljetnica ulaska revolucionarne skupine iz inozemstva od 19 pripadnika Hrvatskog revolucionarnog bratstva na područje okupirane Domovine pod vlašću umjetno stvorene države Jugoslavije u svrhu podizanja revolucije i stvaranja hrvatske neovisne države na povijesnom i etničkom teritoriju. Zamišljena strategija i način borbe bio je gerilski s nazivom “Planinske lisice”. Prva operacija “Feniks” koja je započela na planini Raduša nedaleko Bugojna u srednjoj Bosni nakon gotovo dva mjeseca borbe, s daleko brojčano većim jugoslavenskim neprijateljem doživjela je krah. Na čelu započete revolucije i operacije Feniks stajali su braća Adolf i Ambroz Andrić, s Pavlom Vegarom. Ostali suborci bili su Ilija Glavaš, Đuro Horvat, Vejsil Keškić, Mirko Vlasnović, Filip Bešlić, Ilija Lovrić, Vlatko Miletić, Vidak Buntić, Viktor Kacijančić, Nikola Antunac, Petar Bakula, Stipe Ljubas, Vinko Knez, Vili Eršek, Ivan Prlić i Ludvig Pavlović. Svi su izginuli u borbi, osim četvorice; Đure Horvata, Vejsila Keškića, Mirka Vlasnovića i Ludviga Pavlovića, koji su osuđeni na smrt. Nad Horvatom, Keškićem i Vlasnovićem izvršena je smrtna kazna, a Pavloviću je kazna preinačena na 20 godina. Po izlasku s robije ubijen je od istog jugoslavenskog neprijatelja na podmukli način. Suborci i poštovatelji hrvatskih vitezova Hrvatskog revolucionarnog bratstva podigli su im spomenik u Rami na padinama planine Raduše.

Na spomen i vječnu slavu!

(KLIK na sliku za PREGLED)