• Twitter
  • Facebook
  • Feed

VELEBITSKI USTANAK 7. RUJNA 1932.Pošetak kraja Jugoslavije

Ove godine slavimo 75. obljetnicu Velebitskoga ustanka ili kako ga još zovu Ličkoga ustanka. Po nalogu dr Ante Pavelića 7. rujna 1932. iz ustaških logora u Austriji i Italiji ubačena je grupa ustaša u domovinu sa zadatkom da dignu ustanak i sruše diktatorski režim koji je uveo Aleksandar Karađorđević ili Aleksandar Posljednji kako ga je prozvao Pavelić.
U domovini su svu potrebnu organizaciju obavljale ustaše pod vodstvom dr Andrije Artukovića koji je tada bio odvjetnik u Gospiću, častnika Joce Rukavine i veleposjednika Marka Došena.
Izvedeno je više bombaških i diverzantskih akcija a najpoznatija je bila napad na žandarmerijsku postaju u Brušanima. U borbi je tada ubijeno 17 žandara, međutim zbog premoći neprijateljskih snaga ustaše su se morale povući. Nakon završetka borbi povukli su se u Zadar a odatle ponovno u logore u Italiji.
Ustanak je imao strahoviti učinak u promidžbenomu smislu i dao je cijeloj Hrvatskoj jedan novi zamah i duh koji je kasnije i pobijedio zlotvore i stvorio NDH.

Svim domoljubima čestitamo 75. obljetnicu Velebitskoga ustanka!

Glavni stan HČSP-a!