• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Tražimo ostavku ministrice Vesne Pusić!



U posljednje vrijeme svjedoci smo katastrofalnih poteza Vlade, koja pokazuje da će nastaviti stopama HDZ-a i biti jednako štetna za hrvatske nacionalne interese. Njihova pogubna politika došla je do izražaja pri povlačenju INA-e iz Sirije u sklopu sankcija koje je EU uvela sirijskom režimu. Vlada je zaboravila da još nismo postali članica EU i da nismo bili obvezni uvesti sankcije.

INA bi, naime, mogla izgubiti naftna polja u Siriji čija se vrijednost procjenjuje na 20 milijardi dolara i najvrjednija su imovina koju je INA ikada posjedovala. Ukoliko se to dogodi, zanima nas hoće li tko za to snositi odgovornost ili će, kao i u svim ostalim propustima vladajuće klike, sve proći nezapaženo i biti zaboravljeno. Također se pitamo hoće li odgovornost snositi i Vesna Pusić, kao glavni krivac za uvođenje sankcija Siriji? Njena ulizivačka politika prema EU dosegnula je svoj vrhunac te nam je počela nanositi i izravnu gospodarsku štetu koja nikada neće moći biti ispravljena.

Njena želja da se na sastancima s dužnosnicima Europske unije pohvali da je Hrvatska već uvela sankcije, mogla bi dovesti do katastrofalnih posljedica. U razdoblju velike gospodarske krize Vlada nije smjela dozvoliti ovakve rizične poteze i igrati se s jednom od najvrjednijih hrvatskih kompanija, pri tome ne misleći na sudbinu njenih radnika, ali i cijelog naroda koji već osjeća posljedice poskupljenja naftnih derivata, a poskupljenje svih ostalih životnih namirnica samo je pitanje vremena.

Nezadovoljstvo takvim potezom izrazio je i predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern. “Polja u Siriji svakako su najvrednija imovina koju je Ina ikad imala i koju će ikada imati u inozemstvu te je izlazak iz Sirije zbog sankcija koje su se morale dogoditi trebalo pripremiti puno pažljivije.” – objasnio je Štern. Također treba napomenuti da Ina dnevno gubi 2,42 milijuna dolara (13,44 milijuna kuna) zbog obustave proizvodnje od 22.000 barela nafte dnevno.

Za sirijsku stranu hrvatska naftna kompanija Ina već je stvar prošlosti, kazao je predsjednik saveza privredne komore Sirije i savjetnik ministra gospodarstva Mohamed al-Kshto, te je istaknuo da je Sirija pri samom kraju pregovora s kineskom naftnom kompanijom CNPC i ruskom naftnom kompanijom Tatneft, koje bi trebale nastaviti rad gdje je stala Ina prije nego što je napustila zemlju. Al-Kshto je naglasio da Sirijci nikada više neće pružiti ruku onima koji su im okrenuli leđa i to u trenucima kada im je najteže, a, na žalost, i Ina je među njima.

Oštro osuđujemo ovakve pogubne poteze Vlade te očekujemo očitovanje svih odgovornih po ovome pitanju!

U Zagrebu, 9. ožujka 2012.

Domagoj Kožul
, Mladež HČSP-a