• Twitter
  • Facebook
  • Feed

TIRANIJA KAMELEONATo je naslov najnovije knjige Drage Krpine koja je u četvrtak 18. listopada 2007. predstavljena u Zagrebu u Novinarskomu domu. Prihvaćajući sa punim povjerenjem unutrašnjost knjige, tj. tekstualni dio u kojemu Krpina opisuje žalosno stanje njegove bivše stranke HDZ-a i nepogrješivo dijagnosticira trenutnu političku situaciju u zemlji u koju su nas doveli upravo HDZ-ovci sa Sanaderom (glavni Kameleon) na čelu.
Ovaj osvrt bih posvetio upravo samomu naslovu knjige, TIRANIJA KAMELEONA, koji je, kada ga se analizira upravo izvrstan pokazatelj tužne slike i tužnoga stanja duha naše nacije.

TIRANIJA sama za sebe jasno kazuje o čemu je riječ. Dolazi od riječi TIRANIN, a to je onaj koji vlada pomoću sirove sile, zastrašivanja, koji ne preza od progona i ubojstava političkih protivnika i naravno TIRANIJA isključuje i pomisao na bilo kakvu demokraciju.

KAMELEON je životinjica koja u svrhu preživljavanja, bilo da lovi ili je lovina, mijenja boju i stapa se sa okolišem te postaje gotovo neprimijetna. Kameleonima se nazivaju naši političari koji ne drže do nikakvih načela i kojima je jedina svetinja njihov osobni probitak, i za taj probitak, kako bi oni bili siti, spremni su prodati sadašnjost i budućnost naše djece. Njihove ne, jer će oni svoju djecu dobro materijalno osigurati. Uz to takve osobe „krasi“ još osobina a to je kukavičluk i dodvorništvo.

Dolazimo do dvojbene situacije i spoznaje da je nemoguće biti tiranin-kameleon jer su oni dijametralno suprotnih karakteristika, osim naravno u Hrvatskoj.

Ono što mene kao pravaša zabrinjava jest činjenica da je u Hrvatskoj moguća upravo tiranija kukavelji (kameleona). Zastrašujuća je spoznaja da hrvatski puk u pokornosti može držati skupina kameleona, a da narod mirno promatra. Bivši komunistički sustav je bio prava tiranija, ali i tomu represivnomu režimu su se Hrvati suprostavljali. Što se sada događa? Zašto ljudi šute?

Sada je dovoljno samo olovkom ponovno osloboditi zemlju, ali ni to se ne usuđuju napraviti. Čega se boje, osvete Kameleona. Ako znamo da se kameleon boji sam sebe, zašto bi se mi njega bojali. Ako je država došla u situaciju da je Kameleoni mogu držati u pokornosti, bojim se da onda i nemamo što izgubiti. Možemo samo dobiti, ali zaboga, maknimo Kameleone iz javnoga života Hrvatske. Njihovo stanište je ipak Afrika.

U Zagrebu, 21. listopada 2007. Josip Miljak, predsjednik HČSP-a