• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Ruši li HSP pravašku koaliciju!?Vjesnik: 18. 5. 2011. u 16:11

IZBORI: Kažu da su bili široke ruke

HSP nudi partnerima vodeća mjesta u II. i VII. jedinici

ZAGREB – Vodstvo HSP-a odlučilo je ponuditi dvjema malim pravaškim strankama, AHSP-u i HČSP-u, prva mjesta na zajedničkim listama u II. i VII. izbornoj jedinici. Iako se čelništva tih dviju stranaka još nisu izjasnila o ponudi, u HSP-u smatraju da su prema politički neusporedivo slabijim partnerima bili široke ruke.

Prve informacije govore da je čelnik AHSP-a Dražen Keleminac zadovoljan ponuđenim i najvjerojatnije će on biti prvi na listi u II. jedinici (istočni dio Zagreba, Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka županija). No HČSP-ovcima se uopće ne dopada to što ih je HSP ‘odvukao’ u VII. jedinicu, koja se proteže od Zagreba do Primorsko-goranske županije. U HČSP-u, koji je nešto jači jedino u Splitu i Dalmaciji, očekivali su ponudu za IX. ili X. jedinicu, gdje bi njihov Luka Podrug »sigurno izborio mjesto u Saboru«.

No, i HSP-u je Dalmacija jako važna te u obje dalmatinske jedinice žele na prva mjesta staviti svoje »jake ljude«. Među njima je i Hrvoje Tomasović, šef splitskih pravaša, koji se premetnuo u velikog oponenta gradonačelniku Željku Kerumu, za razliku od Podruga koji ga čvrsto podupire. »Uložili smo puno truda u podizanje stranke u Dalmaciji i zato je ne možemo prepustiti HČSP-u. HSP-u je doista stalo da kao koalicija idemo na izbore, no ne može partnerima dati sve što žele«, poručuje jedan član HSP-ova predsjedništva, uvjeren da i s nekim iz HČSP-a koji će predvoditi listu u VII. jedinici mogu prijeći prag. U HSP-u su spremni još razgovarati o pozicijama na listama, no neće, kažu, pristati ni na čije ucjene.

Autor: Marina Šaponja – VOX GLAS ZADRA, 20.5.2011

Đani Bunja, predsjednik ŽV HSP-a, kazao je kako još nema povratnih informacija jesu li potencijalni koalicijski partneri ponudu prihvatili ili odbili.
Međutim, u HČSP-u nisu zadovoljni ponuđenim, jer smatraju kako su najjači upravo u Splitu i Dalmaciji, odnosno u IX. izbornoj jedinici, te da su njihovi članovi trebali biti nositelji liste upravo na ovom području.
Bunja tvrdi kako će se na izborima vidjeti njihova snaga, odnosno koliku imaju potporu birača.

– Nositelj liste u IX. izbornoj jedinici bit će iz HSP-a – jasno je naglasio Bunja, dok je na pitanje koliko im koalicija s ovim pravaškim strankama može pomoći kazao:

– Na posljednjim izborima HČSP osvojio je 0,5 posto glasova, a AHSP 0,25 posto, a otprilike takve postotke im predviđaju i istraživanja javnog mnijenja.

U HSP-u smatraju da su potencijalno slabijim partnerima dali velikodušne ponude, ustupivši im čelne pozicije u dvjema izbornim jedinicama, a na daljnje ustupke teško da će pristati. Iako im je stalo do izbora oformiti koaliciju, ne žele pristati na ničije ucjene. Osim toga, u više navrata spominjalo se kako će upravo Anto Đapić, počasni predsjednik HSP-a biti nositelj liste za IX. izbornu jedinicu. Kako je riječ o utvrdi HDZ-a gdje vladajuća stranka godinama osvaja većinu glasova, a nosi i najviše mandata u Sabor, ostale političke stranke, čini se, odlučile su upravo u ovoj izbornoj jedinici za nositelja lista postaviti svoje najjače ljude.

Nema komentara