• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Poraz Vlade RH nad nezaposlenošću mladihInicijativa koja potiče mlade na odlazak iz Hrvatske doslovno je okupirala Trg bana Jelačića

Zagreb, 20. lipnja 2013.

Priopćenje za javnost – svima

Dana 19. lipnja 2013. u Zagrebu na Trgu bana Jelačića je otvoreno dvodnevno predstavljanje inicijative Europske unije pod nazivom „Mladi u pokretu“. Glavni cilj inicijative jest informiranje mladih o što lakšem zapošljavanju i obrazovanju u zemljama Europske unije. Na otvorenju, javnu podršku inicijativi u ime Vlade RH dali su ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Podrška Vlade RH ovoj inicijativi puno je više od same podrške. Ona šalje jasnu i nedvosmislenu poruku, a to je da Vlada RH problem nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj vidi u emigriranju. Time je Vlada RH de facto proglasila poraz nad nezaposlenošću mladih u Hrvatskoj. Ovo naše reagiranje nije obično „euroskeptično“ kritiziranje svega što ima veze s EU, a o tome jasno govori i činjenica da u službenoj brošuri spomenute inicijative jasno piše kako će inicijativa „pomoći da 5.000 mladih ljudi pronađe posao u nekoj drugoj državi EU-a tijekom 2013. godine“.

Problem pojavljivanja ove inicijative u Zagrebu nije u samoj inicijativi, jer vjerujemo da mladi uključeni u ovu inicijativu imaju dobre namjere, već u Vladi RH koja je tu inicijativu dovela na glavni trg glavnog grada Hrvatske. Time Vlada RH mladima šalje beznadnu poruku da posla za njih u Hrvatskoj nema, te ih moli da napuste Hrvatsku. Naravno, tu poruku ne šalje tim riječima, već se o odlasku mladih iz Hrvatske govori kao o nečemu što je „moderno“, „napredno“, „europski“ i „cool“. No, očito je da se Vlada RH jasno opredijelila da će radije zapošljavati nesposobne stranačke kadrove za daleko preplaćene plaće, nego zaposliti mlade.

Mladež HČSP-a smatra da je odlazak svakog mladog čovjeka iz Hrvatske poraz države, a ne nešto što treba smatrati pobjedom i ponosom, a kamoli to i poticati. Poručujemo mladima u Hrvatskoj da ne padaju na priče o „blagodatima“ Europske unije, te da se ne odlučuju na trajni odlazak iz Domovine. Svaki trajni odlazak iz Domovine osobno je priznanje o porazu nacije nad ovovremenskim poteškoćama. Hrvatski je narod u svojoj povijesti pobijedio i puno veće probleme od današnje financijske krize i nezaposlenosti, pa će tako jednog dana pobijediti i ovaj problem. Ako u to ne vjerujemo, onda smo već izgubili.

Frano Čirko, predsjednik Mladeži HČSP-a

Dnevno.hr; Dragovoljac.com