• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Osnovan Klub sveučilištaraca “Kvaternik”klub_sveucilistaraca_kvaternik44

Dana 21. prosinca 2013. u Europskom domu u Zagrebu održan je Osnivački zbor Kluba sveučilištaraca “Kvaternik”. Pred 70-ak uzvanika za predsjednicu Kluba izabrana je 19-godišnja studentica povijesti s Hrvatskog katoličkog sveučilišta Zrinka Pezer. Za tajnika je izabran 20-godišnji student Katoličkog bogoslovnog fakulteta Branimir Boljfetić. Za dopredsjednike Kluba izabrani su 22-godišnji student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Domagoj Kruhak i 21-godišnji student filozofije na Filozofskom fakultetu Kristijan Barišić.

Osnivački zbor otvorila je i vodila Nikol Malić, tajnica zagrebačke Mladeži HČSP-a. Uzvanike je uvodno pozdravio predsjednik HČSP-a Josip Miljak koji je naglasio da je vrlo ponosan na našu Mladež koja je svakim danom sve brojnija i jača. Miljak je ustvrdio kako će Klub sveučilištaraca “Kvaternik” iznjedriti buduće pravaške prvake koji će vratiti pravaštvo na visoke grane hrvatske politike.

Zrinka Pezer u svom postizbornom govoru naglasila je kako Klub sveučilištaraca “Kvaternik” ne vidi kao grupaciju studenata koja će samo učiti od starijih, već i kao grupaciju organiziranih i slobodoumnih studenata koji će svoja znanja i razmišljanja prenositi na druge studente i cijelo društvo. Pezer je istaknula kako je uvjerena kako će se Klub sveučilištaraca “Kvaternik” uzdignuti na prepoznatljivu razinu među mladima, a posebice među studentima, te vjeruje da će se Klub izdići u najrespektabilniju organizaciju studenata u Hrvatskoj.

U obrazovnom dijelu Osnivačkog zbora održana su dva vrlo zanimljiva predavanja. Predavanje na temu “Zadatak sveučilišne mladeži” održao je ugledni hrvatski pisac i prevoditelj, te bivši profesor političkih znanosti u Americi prof. dr. sc. Tomislav Sunić. Dr. Sunić je vrlo dobro i precizno secirao sliku današnje intelektualne “elite” te na temelju te slike studentima dao vrlo korisne prijedloge. Drugo predavanje pod nazivom „Povijest pravaške sveučilišne mladeži“ održao je pravnik, odvjetnik, publicist i obnovitelj HČSP-a Ivan Gabelica.

klub_sveucilistaraca_kvaternik55
Predsjednik Mladeži HČSP-a Frano Čirko ukratko je opisao Klub:

Osnivanje Kluba sveučilištaraca „Kvaternik“ iniciran je od strane pripadnika Mladeži HČSP-a koji su odlučili osnovati svoj sveučilišni klub, ali i obnoviti staru pravašku tradiciju organiziranja pravaških sveučilištaraca radi što većeg i kvalitetnijeg širenja pravaške i državotvorne ideje među hrvatskoj mladeži. Nazivati klub po pravaškom velikanu dr. Eugenu Kvaterniku odlučili smo se zbog povijesnih razloga. Naime, po Kvaterniku su pravaški sveučilištarci nazivali svoje klubove u više razdoblja: od vremena Austro-Ugarske do prve Jugoslavije. Pozivati se na pravaškog revolucionara dr. Eugena Kvaternika, koji je junačkom smrću okončao svoju političku borbu za Hrvatsku, nekad je među hrvatskim sveučilištarcima simboliziralo beskompromisnu borbu za hrvatsku državnost, pa čak i pozivanje na revoluciju. Danas Kvaternik simbolizira beskompromisnu borbu za ideju državotvornosti, suverenosti, ideju očuvanja tradicionalnih i moralnih vrijednosti, te ideju zdravog političkog slobodoumlja.

Iako Klub sveučilištaraca „Kvaternik“ osnivaju pripadnici Mladeži HČSP-a, u radu Kluba moći će sudjelovati svi hrvatski sveučilištarci, bez obzira na stranačku pripadnost. Stoga, jedan od osnovnih zadataka Kluba biti će okupljanje nacionalno svjesnih hrvatskih sveučilištaraca oko ideje promicanja hrvatske državotvorne misli kroz kulturnu i političku djelatnost, te obrazovanje.

Glavni ciljevi Kluba biti će:
– promicanje hrvatske kulturne svijesti među sveučilištarcima,
– poticanje obrazovanja mladih o hrvatskoj kulturi, povijesti i politici,
– zalaganje za prava hrvatskih sveučilištaraca,
– te promicanje uzornog načina života među mladima dostojnog hrvatskog sveučilištarca.

Osnovna djelatnost Kluba biti će organiziranje kvalitetnih kulturno-obrazovnih događanja na temu hrvatske kulturne baštine, književnosti, povijesti te dnevne politike. Klub će imati svoje povjerenike na svim fakultetima i sveučilištima koji će raditi na širenju organizacije i članstva, te na organiziranju klupskih događanja na samim fakultetima.

Također, važan zadatak Kluba biti će poticanje političkog aktivizma među hrvatskom sveučilišnom mladeži. Slobodno možemo reći da je današnja generacija hrvatskih sveučilištaraca jedna od politički najneaktivnijih u povijesti. Zbog naše dosadašnje slabe organiziranosti, ali i opće političke apatije među sveučilištarcima, u hrvatskoj se javnosti dobiva dojam da je jedina politički aktivna sveučilišna grupacija ona s lijevo-neoliberalnog krila Filozofskog fakulteta. Da bi se takva situacija promijenila, među hrvatskoj sveučilišnoj mladeži potrebno je provesti kulturnu revoluciju. Tom kulturnom revolucijom, kroz Klub sveučilištaraca „Kvaternik“, morat će se profilirati nacionalna i pravaška akademska elita koja će jednog dana preuzeti kormilo hrvatskog naroda.

Bog i Hrvati!

Večernji list, Braniteljski portal, Nezavisni.hr

klub_sveucilistaraca_kvaternik111

klub_sveucilistaraca_kvaternik8klub_sveucilistaraca_kvaternik6

klub_sveucilistaraca_kvaternik11klub_sveucilistaraca_kvaternik10

klub_sveucilistaraca_kvaternik2klub_sveucilistaraca_kvaternik13

klub_sveucilistaraca_kvaternik9klub_sveucilistaraca_kvaternik12