• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Okrutno vrijeme kapitalizmaPiše: Danica Malkoč

Društvo oduvijek evoluira, politički sustavi su se kroz vrijeme mijenjali, od vremena plemena i poglavica, robova i faraona, careva i kraljeva, do socijalizma i komunizma…

Svaki politički sustav imao je svoje pozitivne i negativne strane, pa tako i današnji zapadnjački kapitalizam. Uzevši u obzir da je ovdašnje društvo izgrađeno na temeljima kršćanstva; vjerovanju i ponašanju prema katoličkim pravilima, kapitalizam je možda najokrutniji sustav do sada. Ne razlikuje se mnogo od vremena robovanja crnaca u Americi ili vremena feudalizma. I danas postoje vlastelini koje služimo, koji žive i bogate se na našem radu i muci. Ponekad za svoj rad budemo siromašno plaćeni, a sve češće ne dobijemo ni sitnicu. Ljudi rade pod svakakvim uvjetima, često za nikakvu naknadu, novca oko kojeg se, na žalost, sav svijet vrti i funkcionira.

Kapitalizam, ne samo da nas je pretvorio u kmetove i robove novca, nego i ubija osnovne vrednote koje su cijenili „naši stari“, koje su nas učili roditelji i Crkva.

Uništen je pojam braka. Otac, majka i djeca. To više nije „moderno“. Mnogi se rastaju, pa ponovno vjenčaju. Izgubljena je svetost tog sakramenta koji bi morao trajati „dok nas smrt ne rastavi“. Moderni su abortusi, umjetne oplodnje, izvanbračna djeca, djeca koja odrastaju uz dva oca ili dvije majke, i to se danas smatra normalnim.

Tjednima promatram ljude „zaljubljene“ u posao koji rade i više nego što je potrebno, zanemaruju svoje supružnike, svoju djecu… Djeca odrastaju bez roditelja, bez odgoja, prepuštena odgoju ulice. A kasnije, kad postanu problematični, liječe ih psihijatri, završavaju u popravnim domovima, zatvorima… Tko je tada kriv za to!? Roditelji koji imali vremena za njih ili društvo i mediji, nasilni filmovi koji ih uče krivim moralnim vrijednostima? Kriv je sustav koji roditelje pretvara u robove novca radi kojeg onda zanemaruju svoju obitelj.

Isto tako, uništen je i duh blagdana. Uskrs, a naročito Božić pretjerano je komercijaliziran. Sve se vrti oko poklona i potrošnje. Nema više okupljanja obitelji, zajedničkog odlaska na ponoćku, zajedničke molitve, zajedničkog kićenja bora… Komercijalizirano je sve što to može biti. Sve se svodi isključivo na zaradu. Zaboravljen je njihov pravi smisao. Proslave bilo kojeg blagdana postale su „besmislene“ ako novac nije u igri. Velika Gospa, Sveta Ana, Jurjevo… oko crkve sve prepuno štandova na kojima se može kupiti apsolutno sve (Isus je izbacio trgovce iz Božjeg Hrama).

Kapitalizam je okrutan, uništava svaku trunku morala, učenja i dosadašnjeg odgoja, načina života kojim su živjeli naši djedovi i bake. Možda je u njihovo vrijeme bilo manje novca, možda se još više radilo nego danas, međutim, obitelji su se tada družile, držale na okupu, nije bilo toliko nasilja, materijala za „crnu kroniku“, nije bilo rastava ni abortusa. Blagdani su se provodili u krugu obitelji, z molitvu i obiteljsko druženje, znao se njihov pravi smisao. Kako vratiti društvom njegovim korijenima, moralu i ponašanju kakvo bismo svi trebali imati? Kako vratiti smisao našeg postojanja, ne robovanja?