• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Održana tribina “Antun Gustav Matoš – veliki pjesnik, još veći pravaš”matos_tribina9

Dana 21. ožujka 2014. u galeriji “Event Ilica 107” u Zagrebu održana je tribina pod naslovom “Antun Gustav Matoš – veliki pjesnik, još veći pravaš”. Tribinu je organizirao Klub sveučilištaraca “Kvaternik” koji okuplja studente pravaško-domoljubnog usmjerenja.

Pred 50-ak posjetitelja, svoja izlaganja održali su prof. dr. Dubravka Oraić-Tolić, profesorica teorije književnosti na Odsjeku za istočnoslavenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i autorica najnovije knjige Čitanja Matoša, te članovi Kluba sveučilištaraca “Kvaternik” Tomislav Smoljan, student Katoličkog bogoslovnog fakulteta, filozofsko-teološkog smjera i Frano Čirko, student matematike na zagrebačkom PMF-u.

Također, tijekom tribine najznamenitije Matoševe pjesme i tekstove izgovarali su poznati kazališni, filmski i televizijski glumac Božidar Alić, te Matej Lončer, član Kluba sveučilištaraca “Kvaternik”. Voditeljica tribina bila je Zrinka Pezer, ujedno i predsjednica Kluba sveučilištaraca “Kvaternik”.

Prof. dr. Dubravka Oraić-Tolić održala je predavanje pod naslovom “Matoš i koncept nacije”, gdje je u izvanrednoj interaktivnoj prezentaciji prisutnim studentima predočila Matošev višedimenzionalni koncept nacije.

Student Tomislav Smoljan održao je izlaganje pod naslovom “Matoš kao pravaš” gdje je na vrlo zanimljiv i objektivan način predstavio Matošev pravaški politički put i djelovanje. Pred kraj svog izlaganja, Smoljan je prisutnima izgovorio poznatu Matoševu pjesmu “1909.”.

Frano Čirko je održao predavanje pod naslovom “Matoševe poruke hrvatskoj mladeži”. Čirko je u izlaganju predstavio i obrazložio one Matoševe riječi koje su upućene direktno hrvatskoj mladeži iz Matoševog doba. “Za ovu prigodu potrudio sam se pronaći one Matoševe riječi, na koje, istina, danas nije lako ili je gotovo nemoguće naići u novijim publikacija i tekstovima o Matošu”, kazao je Čirko u uvodu svog izlaganja.

Posjetitelji tribine bili su vrlo oduševljeni s izlagačima i recitatorima, pa su i nakon tribine ostali na višesatnoj raspravi i druženju.

Izvor: Sloboda.hr