• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Održana je sjednica Glvnoga stana HČSP-aZagreb, 8. prosinca 2007.

Analizirajući izborne rezultate HČSP-a na prošlim parlamentarnim izborima na kojima je izborni rezultat bio izrazito loš, Glavni stan stranke donosi slijedeće zaključke.

1. Glavni razlog lošega izbornoga rezultata proizlazi u prvomu redu zbog neuspjeloga državotvornoga okupljanja koje je vrlo intenzivno bilo pokrenuto po radnim imenom „Jedino Hrvatska“. HČSP je od 10. 12. 2006. od kada je službeno krenulo okupljanje državotvornih snaga, svim svojim bićem i snagom sudjelovala u tomu okupljanju i uložila i znatna materijalna sredstva. Međutim što se datum izbora bližio iz „nekih“ centara unutar samoga pokreta, pojavljivala se opstrukcija i samodopadnost potaknuta uvjerenjem da je u javnost uspješno pušten balon pod nazivom „Jedino Hrvatska“ i da izbacivanje nekih stranaka iz njega neće narušiti tobožnje“ Državotvorno okupljanje“. HČSP je na perfidan način izbačen iz svega, a pošto ne možemo naći valjan razlog za to, možemo samo zaključiti da je to bilo planirano od samoga početka kako bi se HČSP stigmatizirao kao rušitelj okupljanja, a sebi priskrbio afirmativan stav u javnosti u stilu, evo mi smo za okupljanje ali vodstvo HČSP-a nije. Na nečasne radnje i spletke upućuje i objava lažne informacije uoči izbora, da dio vodstva HČSP-a podržava listu Jedino Hrvatske, a da ne podržava svoju listu. Takve metode rada nama su strane, a neiskrenost i podvale nisu nikakav temelj za zajedništvo državotvornih snaga. Unatoč mišljenju „ujedinitelja“, narod je shvatio i prozreo neiskrenost i lažno okupljanje je kažnjeno sramotno malim brojem glasova a i HČSP je ispao kolateralna žrtva zbog započetoga a na kraju neuspjeloga okupljanja.

U nedostatku alternative Hrvati ili nisu izašli na izbore ili su svoj glas dali HDZ-u kao manjemu zlu od SDP-a.

2. Sagledavajući ukupni izborni rezultat državotvornih tj. pravaških snaga uključujući i HSP, Glavni stan HČSP-a i dalje ustrajava na zajedništvu, ali ovaj put ne na zajedništvu vođa stranaka nego na zajedništvu pravih i iskrenih pravaša i domoljuba kojih ima i koji jedini mogu spasiti pravašku i državotvornu ideju od potpunoga kraha.

Ne želimo se miješati u rad bilo koje stranke, ali želimo naglasiti da vrlo pozorno pratimo događaje u HSP-u i da ćemo sukladno raspletu tih događaja znati zauzeti ispravan stav koji će osnažiti pravaštvo i vratiti ga na pravi put.

Naš stav o tomu iznijeti ćemo odmah po raspletu situacije tj. iza sabora HSP-a u veljači 2008. a on će ovisiti o ishodu Sabora.

3. Glavni stan je potvrdio odluke o smjenjivanju dopredsjednika stranke i člana GS-a g. Ive Ćoze, člana GS-a Slobodana Devića i člana GS-a Milana Ribičića.

Spomenuta trojica su smijenjena zbog teških povreda pravaških načela i pravaškoga kodeksa ponašanja. Djelovanje mimo odluka GS-a je izdaja, a pravaštvo ne trpi izdaju i provođenje privatne politike ma o komu se radilo.

Sastao se i Sud časti stranke i ptvrdio odluku o isključenju istih iz HČSP-a.

Josip Miljak, predsjednik