• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Nisu partizani oslobodili IstruMalo je poznata i sustavno prešućivana povijesna činjenica da su nakon kapitulacije fašističke Italije 09. rujna 1943. godine od strane Hrvatske drľavne vlade raskinuti Rimski ugovori, te su Istra, dijelovi Dalmacije i Primorja vraćeni matici zemlji, Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.
Naime, partizansko obilježavanje 13. rujna kao dana “oslobođenja” ovih hrvatskih krajeva najobičnija je povijesna dezinformacija, prvo stoga što je nemoguće osloboditi nešto što je već oslobođeno, a drugo stoga što su partizani ove dijelove hrvatske zemlje pripojili Jugoslaviji, a ne matici zemlji – Hrvatskoj. Pravo se oslobođenje ovih krajeva i njihovo pripojenje nacionalnoj državi dogodilo, dakle, 09. i 10. rujna 1943., kada je dr. Ante Pavelić raskinuo Rimske ugovore te Istru, dijelove Dalmacije i Primorja pripojio Državi Hrvatskoj.
Također je nepoznato i sustavno prešućivano da je odmah po raskidanju Rimskih ugovora u Istri, Dalmaciji i Primorju uspostavljena tadašnja hrvatska upravna vlast i pravosuđe te da je vrijedio hrvatski novac – kuna. Prešućuje se i to da su takvu Nezavisnu Državu Hrvatsku, cjelovitu u svom cjelokupnom etničkom i povijesnom prostoru, priznale mnoge države svijeta, među ostalima, Njemačka i Slovačka. A uz to, čin vlade Nezavisne Države Hrvatske vremenski je stariji od partizanskog čina, pa je po nama u Hrvatskoj čistoj stranci prava neoprostivo da se u pučkoškolskim udžbenicima povijesti jednostavno prešućuje 09. rujna 1943. kao dan pripojenja Istre, dijelova Dalmacije i Primorja nacionalnoj hrvatskoj državi. Također, Hrvatska čista stranka prava zamjera i dr. Ljubi Bobanu što u svojoj knjizi “Hrvatske granice” također prešućuje 09. rujna kao dan kada je dr. Ante Pavelić raskinuo Rimske ugovore i uspostavio Državu Hrvatsku na cijelom njenom povijesnom i etničkom prostoru.
Stoga, Hrvatska čista stranka prava svim Hrvatima čestita 64. obljetnicu pripojenja Istre, dijelova Dalmacije i Primorja matici Domovini!

Bog i Hrvati! Za Dom spremni!
Dopredsjednik HČSP-a:
Goran Rohaček