• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Luka Podrug zatražio detaljna objašnjenja zbog 13 milijuna kuna troškova za ¸¸pamet¸¸.Splitsko poglavarstvo dalo tvrtkama i intelektualcima 13 milijuna kuna za pamet.
Među pojedincima najveće honorare bilježi odvjetnik Tihomir Luetić sa 133 tisuće kuna, a među ustanovama i tvrtkama HNK s 2,4 milijuna kuna i Institut za mostove s 2,3 milijuna.

Piše: Petar Dorić, S.D. 15. lipnja 2008.

Gradska služba financija, gospodarstva i razvitka, na zahtjev gradskog vijećnika Luke Podruga, objavila je popis tvrtki i osoba koje su u 2007. godini pružale razne intelektualne usluge Gradu Splitu.

U popisu se ne navodi za koje konkretne poslove su plaćeni računi iz gradskog proračuna, niti se navodi jesu li, ili nisu, za te poslove kandidati odabrani javnim natječajem, nego su tvrtke i pojedinci poredani abecednim redom po kategorijama “autorski honorari”, “ugovori o djelu”, “usluge odvjetnika i pravnog savjetovanja”, ”revizorske usluge”, ”geodetsko-katastarske usluge”, ”usluge vještačenja”, ”prijepisi, prijevodi i dr.”, te “ostale intelektualne usluge”.

Prema popisu koji potpisuje član Poglavarstva Jurica Jurišić, najveća sredstva dobilo je Hrvatsko narodno kazalište s 2,4 milijuna kuna, a slijede Hrvatski institut za mostove i konstrukcije s 2,3 milijuna kuna, Institut za oceanografiju i ribarstvo s 1,2 milijuna kuna, Geodetski zavod d.d. 1,1 milijun kuna, Gerhard Rieder Promotions GMBH s 860 tisuća kuna, Song d.o.o. s 550 tisuća kuna, Studentski centar s 390 tisuća kuna, Geoarheo 319 tisuća kuna, ured ovlaštenog ing. geo. Sanda Šulentić s 298 tisuća kuna…

Među pojedincima najveći honorar bilježi odvjetnik Tihomir Luetić sa 133 tisuće kuna, a slijede Zoran Perić sa 122 tisuće kuna, Tadija Bajić sa 67 tisuća kuna, Roko Mijanović sa 65 tisuća kuna, Nikola Bošković s 55 tisuća kuna, Stjepko Rošin s 46 tisuća kuna…

Gradski vijećnik Luka Podrug (HČSP) kaže da nije u potpunosti zadovoljan odgovorom, te da će na sljedećoj sjednici zatražiti detaljno obrazloženje nekolicine stavki iz kojih nije jasno koje troškove predstavljaju.

– Nisam ja protiv tzv. intelektualnih usluga, nego sam protiv netransparentnog načina na koji se one koriste i koje mogu biti prikrivanje “muljaže”. Ipak se tu radi o ukupnom iznosu od oko 13,2 milijuna kuna i trebalo bi biti jasnije na koji su način potrošeni. Pogledajte situaciju s dječjim vrtićima gdje je utrošeno 350 tisuća kuna za odvjetnike koje Grad, prema zakonu, mora platiti djelatnicima vrtića koji su u pravnom sporu s Gradom. Nije li jednostavnije ići u nagodbu s djelatnicima, koja bi vjerojatno bila jeftinija. Postoji i stavka od 67 tisuća kuna u kojoj Grad plaća intelektualne usluge – samom sebi. Ja ne znam što to znači i imam pravo, kao i odgovornost, tražiti da se to pojasni – govori Luka Podrug.