• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Lažeta: Najvažniji izbori od 1990Kolinda-Lažeta
HDZ mobilizira birače: ‘Danas je situacija ista kao i devedesete!’

Ivo Josipović ideološki dijeli Hrvatsku, dok Kolinda Grabar Kitarović govori o zajedništvu – poručili su iz Splita HDZ-ovci sa županijskim partnerima

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović govori o zajedništvu, ne uvodi podjele, modernih je svjetonazora, ali čuva tradicionalne i nacionalne vjerske vrijednosti, dok Ivo Josipović ideološki dijeli Hrvatsku.

Zajednički je to stav HDZ-a i županijskih partnera, HDS-a, HČSP-a, Bloka umirovljenici zajedno Ante Jukića te HSS-a.

Pozvali su građane da izađu na izbore i daju glas Grabar Kitarović, za promjene i bolji život.

– Josipović je ideološki dijelio Hrvatsku, veličao petokraku, a istovremeno, sudionik je u katastrofalnim rezultatima ove vlasti – kazao je dopredsjednik županijskog HDZ-a i župan Zlatko Ževrnja i naveo da je 40 tisuća stanovnika napustilo Hrvatsku u protekle tri godine zbog Kukuriku koalicije.

Milan Lažeta u ime HČSP-a je nazvao ove predsjedničke izbore najvažnijima od devedesete, jer pokazuju, kaže, smjer u kojem će ići Hrvatska.
Kolinda-Split
Predsjednik gradskog HDZ-a Petar Škorić je ustvrdio da Grabar Kitarović ima iza sebe uspješnu karijeru, znanje, emociju i ljubav prema Hrvatskoj.

Citirao je ekonomista Željka Lovrinčevića koji je kazao da je Vlada Zorana Milanovića u dosadašnjem mandatu napravila direktnu štetu Hrvatskoj jednaku onoj koju su napravili četnici i JNA, odnosno 200 milijardi kuna.

Pozvao je sugrađane na izbore.

– Danas je ista situacija kao i devedesete, zato pozivam sve domoljubne građane, posebno hrvatske branitelje da izađu na izbore i da skupa, kao što smo ’91. obranili hrvatsku slobodu i neovisnost, tako i danas trebamo Hrvatsku obraniti od ove nesposobne vlasti koja je gura u propast. Pošaljimo ih u ropotarnicu povijesti kamo odavno i pripadaju – pozvao je Škorić.

Grabar Kitarović, kaže, podržavaju Europa i Amerika, dok je Josipović potrošio mandat šetajući po regiji.

Također, glavnina glasova Milana Kujundžića će ići kandidatkinji HDZ-a, a vjeruje i od Ivana Sinčića jer su dali glas za promjene.

Predsjednik županijskog HDZ-a Ante Sanader je kazao pak da Grabar Kitarović uvjerljivo vodi u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Čelnik HDS-a Goran Dodig je poručio da neće govoriti loše o Josipoviću, iz poštivanja prema funkciji predsjednika.

Ali, posebno mu zamjera, kaže, neviđenu grešku ideološke podjele.

– Predsjednik države ne smije dijeliti Hrvatsku na ustaške zmije i petokrake. To je nedopustivo. Zbog podjela, stoljećima Hrvati nisu imali državu. Podjele nose strah. Ovo ga diskvalificira kao predsjednika – poručio je Dodig.

S druge strane, Grabar Kitarović govori o zajedništvu, obraća se svim državljanima i ne govori o ‘vašima i našima’. Nabrajajući iskustva predsjedničke kandidatkinje kazao je i da živimo u opasnom vremenu a posljednji primjer je Francuska (ubojstvo novinara satiričkog lista od strane terorista, op.a.), a Grabar Kitarović, kaže, zna odgovoriti tom vremenu.

Ante Jukić iz Bloka umirovljenici zajedno naveo je da se predsjednik mora spuštati u sve sfere života, neovisno o predsjedničkim ovlastima i da brine o umirovljenicima.

Usporedio je Hrvatsku s brodom koji je zaglibio na plitkom gazu napuštene europske luke, nitko je ne obadaje i zaobilaze je investitori, kreativnost.

– Brod bi htio na pučinu, a ne može, jer je posada pijana – kazao je Jukić.

Dodao je i da bi sedam smrtnih grijeha on pribrojio još tri: posluh, šutnju i nečinjenje.

Željko Sikirica, čelnik lokalnog HSS-a, pozvao je birače da se homogeniziraju kao i za prvi krug izbora.

Dalmatinskiportal.hr, Živana Šušak Živković | 08. 01. 2015. | 12:53h