• Twitter
  • Facebook
  • Feed

HČSP sudjelovala na međunarodnoj nacionalističkoj konferenciji i maršu za generala Hristu Lukova u SofijiU petak 17. veljače 2012. u Sofiji je održana međunarodna nacionalistička konferencija pod naslovom „Europa slobodnih naroda, ne Europa euro-birokrata”. Organizator konferencije je Bugarski Narodni Savez (Bulgarski Natsionalen Soyuz, BNS), bugarski nacionalistički pokret osnovan 2001. godine. Svrha konferencije bila je izgraditi bolje veze među različitim europskim nacionalističkim organizacijama i raspraviti pitanja važna za cijelu Europu. Dvorana sofijskog VMRO-a u Makedonskom znanstvenom institutu, gdje je konferencija održana, bila je popunjena s oko 150 uzvanika.

Govorili su bugarski nacionalistički aktivisti i vođe BNS-a Zvezdomir Andronov, Plamen Dimitrov i Simeon Kostadinov. Također, kao govornici nastupili su i predstavnici iz organizacija koje surađuju s BNS-om. Prof. Pierre Vial kao ugledni francuski intelektualac i sveučilišni profesor te vođa pokreta „Zemlja i narod“ („Terre et Peuple“), govorio je o važnosti suradnje među europskim nacionalistima i problemima koji muče europske nacionalističke i patriotske pokrete, dok je Michal Stoller kao predstavnik njemačkih autonomnih nacionalista analizirao uzroke današnje europske duhovne i političke krize.

Govorio je i Frano Čirko ispred delegacije HČSP-a koja je bila u posjetu Bugarskoj 17.-19. veljače. Tema Čirkovog izlaganja bila je „Zdrava obitelj – temeljna jedinica razvitka Europe“. Čirko je istaknuo važnost obitelji za europsku budućnost i pozvao na obnovu izvornih obiteljskih vrijednosti i borbu protiv svih prijetnji njima, uključujući narkomaniju, homoseksualizam i negativan prirodni priraštaj. Također, naglasio je potrebu za boljom suradnjom između hrvatskih i bugarskih nacionalista, pogotovu s obzirom na bogatu povijesnu tradiciju naših političkih veza. Čirkov govor pogledajte u priloženom videu.

Sljedeći dan, 18. veljače u Sofiji je održan marš za generala Hristu Lukova. General Lukov (1887. – 1943.) bio je bugarski junak iz Prvog svjetskog rata i nacionalistički političar u međuraću. Vodio je Savez bugarskih nacionalnih legija (Soyuz na bulgarskite natsionalni legioni), nacionalistički i antikomunistički pokret iz 1930-ih i 1940-ih. Dana 13. veljače 1943. ubijen je ispred svoje kuće od strane komunista. Ovogodišnji marš posvećen je također i Vasilu Levskom, bugarskom revolucionaru i nacionalnom junaku kojeg su ubili Osmanlije 1873. nakon što je organizirao ustanak za oslobođenje Bugarske.

Oko 1000-1200 nacionalista prošetalo je ulicama Sofije uzvikujući slogane poput: „Za Bugarsku – sloboda ili smrt“ („Za Bulgaria – svoboda ili smrt“, slogan VMRO-a), „Svi komunisti na sud, Bugarska kreće na nacionalni put“ („Vsički komunisti na sad, na sad, na sad, Bulgaria poema po natsionalen pat“), „Slobodni, socijalni, nacionalni“ („Svoboden, sotsialen, natsionalen“), itd. Unatoč aktivnosti stranih diplomata i antifašističkih organizacija na sprječavanju nacionalističke konferencije i marša za bugarske junake, BNS je uspio u održavanju konferencije i marša kako je bilo i zamišljeno.

Autor: Trpimir Gudar