• Twitter
  • Facebook
  • Feed

HČSP PRIJE 113. GODINA USTROJILA HRVATSKU NARODNU LEGIJUHrvatska čista stranka prava na današnji dan 05. studenog 1908. godine osnovala je i ustrojila Hrvatsku narodnu legiju.
Ovako je glasila zakletva čistih pravaša koji su pristupili u legiju.

“Tako nam višnjeg Boga i pradjedov naših, tako nam časti i slave Hrvatske djedovine, tako nam svetog hrvatskog imena i ponosa prisižemo, da ćemo stajati srdcem i desnicom čvrsto i nepokolebivo na braniku hrvatskih prava, hrvatske slobode i jedinstva hrvatskog kraljevstva, te da ne ćemo drugog gospodara nad sobom nego Boga na nebu, a na zemlji hrvatskog kralja nosioca krune hrvatskog naroda.
Tako nam pomogao Bog i Hrvati!”

OSNUTAK

Njen je osnutak posljedica aneksijske krize kad je Austro-Ugarska pripojila BiH koja je dotad bila pod njenom okupacijom.

U kraljevini srbiji je 1908. osnovana Narodna odbrana radi prikupljanja dragovoljaca za moguće borbe te kako bi se smirile stranačke strasti. Austro-Ugarska je u srpanjskom ultimatumu tražila u čl. 2 od Srbije raspuštanje Narodne odbrane te zapljenu svih njenih sredstava za propagandu. Stoga su hrvatski čisti pravaši pristupili osnivanju dragovoljačke Hrvatske narodne legije. Tom se zamišlju namjeravalo suprotstaviti tim pripremanim upadima vojnih i paravojnih postrojbi iz Srbije ( srbijanske vojske, četničkih i komitskih odreda).

Pripreme za postrojavanje ove postrojbe pokrenuo je tadašnji predsjednik Čiste stranke prava Josip Frank.

U organiziranju ove legije važna uloga pripada književniku Milanu Ogrizoviću.

Tim je povodom u Zagrebu 05. studenoga 1908. godine održana pravaška konferencija na kojoj je službeno osnovana legija.

Konferenciji su nazočili zastupnici i pristaše Frankove Čiste stranke prava iz Banske hrvatske, pravaša iz Dalmacije te pravaša iz Bosne i Hercegovine.

Na osnivačkoj je konferenciji Mehmedbeg Bajraktarević održao govor “u ime svih muslimana Bosne i Hercegovine”. Govorio je kako “muslimani iz BiH žele s braćom hrvatima starčevićancima propagirati misao ujedinjenja svih hrvatskih zemalja” te kako su zajedno sa Čistom strankom prava “tisuće hrvatskih muslimana spremne pohrliti na Drinu u obranu hrvatskih svetinja i amaneta djedova svojih”.

Oznaka koji su nosili pripadnici ove legije je značka s natpisom Za kralja i domovinu na podlozi u hrvatskim bojama: crveno-bijelo-plavoj.

Četnički upadi iz Srbije se ipak u to vrijeme nisu dogodili, no postrojba nije raspuštena, nego je služila za obračune s drugim strankama. Budući su se sukobljavali i s policijom, došli su na glas kao najborbeniji dio hrvatske politike.

Bog i Hrvati! Za Dom spremni!

Hrvatska čista stranka prava