• Twitter
  • Facebook
  • Feed

HČSP OBILJEŽILA 31. GODIŠNJICU UBOJSTVA VITEZA MIRE BAREŠIĆA 

Dana 31. srpnja 2022. godine u Miranjama Donjim na mjestu likvidacije Mire Barešića Hrvatska čista stranka prava odala je počast vitezu Miri Barešiću i njegovim poginulim suborcima sa velikim pijetetom. Ispred stranke svijeće su zapalili predsjednik stranke Davor Trbuha, pristigli  povjerenik iz Francuske Željko Botić te gospodin i visoki časnik HV u mirovini Renato Šelj.

Prisutni su bili članovi i simpatizeri stranke iz Draga pokraj Pakoštana mjesta Mire Barešića.

Za nas pravaše, Hrvatice i Hrvate vitez i žrtva udbaškog ubojstva Miro Barešić skončao je svoj život koji je u potpunosti podredio hrvatskoj nezavisnosti i borbi za Hrvatsku i to od udbaške ruke te plana likvidacije inscenirane sa samog vrha zapovjednog i obavještajnog kadra preko svojih pijuna koji su bili infiltrirani u postrojbu Mire Barešića.

Bitno je napomenuti da su šefovi tim pijunima i Judama bili Josip Perković i Vice Vukojević, a kojima je šef bio Gojko Šušak. Pametnome dosta!

Uglavnom isplivali su i novi dokumenti KOS-a suradnje između Perkovičevog obavještajnog ureda i samog KOS-a koji je bio u sastavu JNA. Tako da je evidentno da su četnici i JNA točno znali sve o akciji koju je predvodio Miro Barešić, te su ih dobro pripremljeni i brojčano nadmočniji dočekali i opkolili, a po nama imali su i plan “B” koji se na žalost i ostvario.

DA PODSJETIMO:

Barešičeva borbena jedinica Osnovana je uz suglasnost Gojka Šuška i Vice Vukojevića.

Nadzor nad akcijom imao je SZUP koji je vodio i Josip Perković. Premda je akcija u zaleđu Martićevaca bila dobro pripremljena, kada je započela, sve je bilo drukčije, akcija je provaljena, a Barešićev tim uletio je u klopku.

Interesantna je činjenica da u tom timu nije bio niti jedan od četvorice bivših SIS-ovaca.

“Prema službenoj verziji” grupa od 14 dobro opremljenih i naoružanih vojnika, okupila se u kući Tvrtka Pašalića u Vodicama i 30. srpnja 1991. krenula na benkovačko područje, gdje su trebali odraditi par diverzija. No, 31. srpnja, kod sela Miranje Donje upali su u zasjedu u kojoj je njihov vođa Barišić ubijen, a u toj akciji smrtno su stradali i Zdeslav Turić, Frane Bokanović i Mile Pandžić.

Nakon rata pojavile su se fotografije njihovih tijela, premještenih nakon neuspjele akcije u Benkovac, baš kao i fotografija ubijenog Barešića. Zbog zadobivenih ozljeda i rana na tijelu, ona je po nekima dokaz da Barešića nisu ubili neprijatelji, nego netko od sudionika akcije.

“Negdje između 13 i 14 sati, upali smo kod Miranja Donjih u zasjedu. Pucalo se sa svih strana, pješačkim naoružanjem ali i minobacačima. Bilo je jasno da smo izdani, da su nas dočekali tamo i bili smo u potpunom okruženju. Ja sam se, zajedno s vodičem, izvukao posljednji i vjerujem da me neka viša sila spasila. Iz okruženja sam se izvukao tek oko 21 sat navečer, a oni su cijelo to popodne češljali teren, sipali vatru na nas sa svih strana”, prisjetio se svojevremeno Tvrtko Pašalić.

Po mnogima Pašalićeva priča i nije baš vjerodostojna!

Preživjeli iz akcije su: Tvrtko Pašalić, Antonio Lekić, Ivan Drviš, Nikola Krišto, B.P., Ivica Krišto i vodič Zrinko Šarić.

Antonio Lekić, Ivan Drviš, Nikola Krišto i Tvrtko Pašalić bili su pripadnici SIS-a ( vojno Sigurnosne informativne službe )

Svjedok događaja i sudionik akcije Mladen Mustač poginuo je u sumnjivoj prometnoj nesreći dva mjeseca nakon Mirova drugog pokopa, a njegovoj je obitelji stigla prijetnja – ‘šutite ili vas neće biti’ – naveli su svojevremeno autori knjige o Barešićevoj pogibiji.

Barešićeva udovica, gospođa Slavica, oko desete obljetnice njegove pogibije ispričala je za Večernji da sumnja u izdaju samog državnog vrha:

“Riječ je bila o izdaji, a meni su poručivali da šutim i čuvam djecu što je izašlo iz samih Tuđmanovih usta.

Mirin brat, Joško, također je jedan od onih koji je uvjeren da su Miru izdali njegovi suborci te navodi:

“Siguran sam da su jedan ili dvojica iz njegove grupe bila u vezi s Udbom. Petnaest dana nakon ubojstva mog brata, jedan od članova njegove grupe također je ubijen, pod vrlo čudnim okolnostima misli se na Mladena Mustača. Sve se to zna, i tko je i zašto napravio, ali udbaška struktura to ne želi javno razjasniti. Osim toga, u Švedskoj sam razgovarao s novinarom Nikolom Majstrovićem koji je Mira pratio u Švedskoj i nakon dolaska u Hrvatsku. Pokazao mi je film koji je snimljen prije akcije u kojem se vidi da Miru iz kalašnjikova ispada sanduk za municiju, da su mu kretnje usporene i pogled neobičan. Majstrović je tu snimku pokazao švedskim stručnjacima koji misle da je Miro u tom filmu bio pod utjecajem opojnih droga, da je bio omamljen.”

Video materijal nalazi se u posjedu obitelji Barešić.

Na veliku žalost i nakon 31. godinu nema volje da se rasvijetli ubojstvo Mire Barešića koje je jasno kao dan kao i akteri tog stravičnog i podmuklog scenarija od kojih nekolicina još uvijek slobodno šeće Hrvatskom i dalje su umreženi u sami vrh političkih zbivanja, ali na žalost to je naša istina i Hrvatska.

Zato HČSP ne odustaje od provedbe apsolutne LUSTRACIJE, a za to treba potporu svog domoljubnog puka.

Bog i Hrvati! Za Dom spremni!

HČSP