• Twitter
  • Facebook
  • Feed

HČSP na izbore izlazi samostalnoHČSP na izbore izlazi samostalno!

Tko je onda istinski baštinik nauka Ante Starčevića danas u Hrvatskoj, Đapić i HSP ili vaša stranka?

Želim naglasiti da Otac domovine dr Ante Starčević nije bio predsjednik Hrvatske stranke prava, nego Hrvatske čiste stranke prava. On je osnovao SP, ali zbog neslaganja s Folnegovićem po pitanju jugoslavenstva, napustio je SP i osnovao HČSP 1895. godine. HSP je trebala biti naša sestrinska stranka, ali dok je njezin predsjednik Anto Đapić, ništa od toga. Kada je došlo do raskola u stranci, Đapić je kazao da napušta one koji su poraženi u Drugom svjetskom ratu i da se približava pobjednicima. Ja sam to shvatio na način da se HSP približava onima koji su pobili hrvatski narod na Bleiburgu, Jazovki i više nisam želio biti član takve stranke, zato sam se odlučio za HČSP i od nas 72 u Zadru, samo ih je dvoje ostalo s Đapićem. Đapić je imao velike šanse ujediniti konzervativno-domoljubni hrvatski korpus, ali on je vodio sebičnu politiku. Njemu je jedino stalo do fotelje i u mnogim je stvarima napustio Starčevićevu baštinu.

Na parlamentarne izbore izlazite sami ili u koaliciji?

Na izbore idemo samostalno, ali smo otvoreni za koaliciju. Podupirali smo osnivanje udruge Jedino Hrvatska jer smo zainteresirani za jačanje domoljubne desnice u Hrvatskoj. Kada je Jedino Hrvatska postala stranka, željeli smo koaliciju uz uvjet da nositelj liste u 10. izbornoj jedinici i drugo mjesto u 9. izbornoj jedinici pripadne HČSP-u, ali Hrvatski blok nije bio suglasan i zato smo na izbore odlučili ići samostalno. Mi smo od početka osnivanja Jedino Hrvatske kazali da nećemo ugasiti stranku koja ima 110 godina tradicije zbog bilo koje novoosnovane stranke. Koalicijske partnere vidimo na hrvatskoj desnici, a ono što znamo u ovom trenutku je da ne ćemo koalirati sa SDP-om, HNS-om i IDS-om.

Gdje je danas HČSP na hrvatskoj političkoj sceni?

Na zadnjim izborima HČSP je u 9. izbornoj jedinici dobio 3,9 posto, ali u međuvremenu smo ojačali i to upravo zato što, kada su u pitanju načela, mislim da nam nema ravne stranke u našoj dosljednosti i brizi za maloga čovjeka. Naša su načela red, rad i poštenje, što je dijametralno suprotno ponašanju stranke na vlasti i parlamentarne oporbe koji se ponašaju rasipnički, a to je blago rečeno sramotno, dok jedan dio hrvatskih građana zbog neimaštine kopa po kontenjerima. Davno prije Zorana Milanovića mi smo tražili da se zastupnicima smanje nerealne mirovine i da im se 30 posto skinu plaće, ali nitko tada o tome nije htio pisati. Također, zalagali smo se da se skinu ovrhe ljudima koji imaju primanja manja od dvije tisuće kuna, a danas u Hrvatskoj ima 700 tisuća takvih ovrha. Pa, nismo mi Kina da to ne bi bilo osjetljivo pitanje u zemlji od četiri i pol milijuna stanovnika.

Protiv smo EU-a i NATO-a

Koja su to načela po kojima smatrate da se potpuno razlikujete od svih drugih hrvatskih stranaka?

HČSP se bori za slobodu, socijalnu pravdu i blagostanje svih hrvatskih državljana. Čovjeka držimo temeljnom i najvrijednijom vrijednosti jednoga društva i zato se borimo za njegov život od samoga začeća. Smatramo da je svaki pokušaj stapanja i poistovjećivanja hrvatskoga naroda s bilo kojim drugim narodom protivan prirodnoj težnji i pravu hrvatskog naroda na opstanak, pa se protivimo ¸¸jugoslavenstvima i Zapadnom Balkanu¸¸ i takovim sličnim težnjama nekih političara.

Znači li to da je HČSP stranka euroskeptika?

Da, protivimo se ulasku u EU pod ovim uvjetima koji nam se nameću. Sve unije i savezi kroz koje je prošao hrvatski narod, a to su Austro-Ugarska, prva i druga Jugoslavija, sve je u krvi plaćao. Sada nam se nameće i treća Jugoslavija u obliku Zapadnog Balkana, a mi u HČSP-u to zovemo ¸¸balkanski glib¸¸. Zato smo protiv ulaska u EU i NATO.

Kako gledate na posljednja događanja u aferi oko predsjednika Mesića u slučaju Zagorec?

To je čisti igrokaz. Mislim da ne postoji, barem u Hrvatskoj, razuman čovjek, koji bi pridavao neku važnost što Mesić kaže jer sve što je govorio u ovih sedam godina njegove vladavine, sve je bilo protkano proturječjem i štetno se odražavalo na hrvatsku državu. Osobito na njezino dostojanstvo i ponos.

Ivo Ćoza, dopredsjednik HČSP-a, intervju, Hrvatski list od 9. kolovoza 2007.