• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Esuli nisu dobrodošli!Pula, 15. lipnja 2011

Izjava za tisak HČSP podružnice Pula povodom okupljanja članova Slobodne općine Pula u egzilu u Puli.

Esuli nisu dobrodošli!

Kako čitamo u dnevnom tisku od 16. do 19. lipnja u naš grad dolaze članovi Slobodne općine Pula u egzilu. Vodećim ljudima naše županije i grada tu nije ništa sporno, naprotiv naš župan na predstojeće okupljanje gleda pozitivno, za Furia Radina razumljivo to je dobra stvar, a čak i Tomislav Ravnić predsjednik SAB-a Istre nema ništa protiv.

Ponovno pitamo, kako mogu biti dobrodošli oni koji samim imenom svoje udruge dovode u pitanje slobodu naše Pule?

Kakva je naša današnja Pula ako je njihova slobodna?
Kakvu nam to slobodnu Pulu oni donose?

Je li istu slobodu kakvu su nam donijeli 1918. godine?

Možemo zamisliti i razumjeti njihovu žalost i tugu kada su odlazili iz Pule i Istre sa spoznajom da iste više nisu dio Italije, ali veselje koje će ih preplaviti kada vide talijanske zastave, simbole talijanske državnosti, na pročeljima zgrada gradske i županijske uprave, talijanske nazive ulica, trgova i parkova, a ako im i tada ne bude jasno da je talijanizacija svega hrvatskog u punom zamahu valjda će se naći netko od njihovih domaćina da im i to objasni.

Ostaje im samo oboružati se ovoga puta ne oružjem nego strpljenjem, sačekati povoljan trenutak, kao npr. 1918. godine i dovršiti ono što su njihovi preci započeli. U međuvremenu Hrvate talijanizirati ili barem istrijanizirati, a ukloniti hrvatske zastave, hrvatske nazive ulica i ostala hrvatska obilježja i nije neki veliki posao.

HČSP podružnica Pula poručuje im da nisu dobrodošli i da slobodu koju nam donose ostave kod svoje kuće!

HČSP podružnica Pula

Tajnik Branimir Benčik

Nema komentara