• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Davor Trbuha – najdugovječniji predsjednik HČSP-a
Na XIII. Općem saboru  stranke koji se održao 06. veljače 2021. godine gospodin Davor Trbuha ponovo je jednoglasno izabran za predsjednika Hrvatske čiste stranke prava. Tako je po drugi puta u kratkom roku na molbu svih dužnosnika, šireg članstva kao i simpatizera HČSP-a preuzeo odgovornost za vođenje stranke zbog odlaska svog predhodnika koji je prebjegao u drugu političku stranku. U kratkim crtama Trbuha je iznio plan daljnjeg djelovanja stranke kao i u protekle četiri godine svog mandata koji se dalje bude i mora temeljiti na dosljednosti, ustrajnosti te čistoći izvornog pravaštva kako nam govori i sam naziv stranke.

Na XII. Saboru stranke koji se održao 28. studenog 2020. u Zagrebu Opći sabor HČSP-a za sve dobro, dosljedno i ustrajno što je Trbuha napravio u svojem mandatu imenovao ga je počasnim predsjednikom Hrvatske čiste stranke prava te mu je uručena u znak zahvale i Zlatna plaketa HČSP-a dr. Ante Starčević.

Na XI. Općem Saboru HČSP-a održanom u Zagrebu 3. prosinca 2016. za predsjednika Hrvatske čiste stranke prava izabran je gospodin Davor Trbuha koji je ujedno bio i predsjednik Županijskog vijeća HČSP-a Zagrebačke županije i podružnice HČSP-a Zaprešić.

Davor Trbuha je poduzetnik i sudionik Domovinskog rata. Bio je član Upravnog odbora Koordinacije braniteljskih udruga Grada Zagreba i Zagrebačke županije te aktivan član Stožera za obranu Hrvatskog Vukovara od kojega dobiva zahvalnicu za aktivnost i doprinos. Obnašao je dužnost predsjednika Zdruga hrvatske obrane „Nikola Šubić Zrinski“, braniteljske udruge proizašle iz Domovinskog rata. Povodom nemilih događaja koji su se zbili u našoj domovini zbog uhićenja hrvatskih generala i njihova izručenja sudu u Hagu, Trbuha je kao čelnik Zdruga sudjelovao u prikupljaju potpisa za njihovo oslobađanje, prosvjedima protiv procesuiranja hrvatskih branitelja, prosvjedima protiv postavljanja dvojezičnih ploča (ćirilićnih) u Vukovaru te organizaciji i prikupljanu potpisa za referendum „Ne ćirilici u Vukovaru“.

Obiteljska pravaška povijest i lustracija kao cilj

Davorov pradjed Antun Trbuha svojevremeno je bio istaknuti član Čiste stranke prava iz Hrvatskog zagorja (Goljak Klanječki). Njegovim stopama nastavili su sinovi Josip i Franjo, ujaci Davorovog oca koji su tijekom Drugog svjetskog rata postali časnici u oružanim postrojbama Nezavisne Države Hrvatske (NDH). 

Franjo Trbuha bio je frankovac, diplomirani teolog i novinar. Jedan je od osnivača Ustaškog pokreta. Uspostavom NDH postao je jedan od vodećih namještenika u poglavnikovom Glavnom ustaškom stanu (GUS). S užim krugom suradnika  reorganizirao je  upravni i pravni ustroj vlasti osnivanjem 22 velike župe u NDH. Franjo Trbuha bio je i na položaju urednika “Hrvatskog naroda”, a pisao je i za “Zbor hrvatskih sveučilistaraca”, “Ustaša”, “Katolički list” i glasilu “Ustaška mladež”. Za svoj doprinos od Poglavnika je odlikovan “Redom zasluge III. stupnja”.

Njegov brat Josip Trbuha također je bio frankovac. Priključio se Poglavnikovom tjelesnom sdrugu (PTS), a potom postaje časnik u I. stajaćem djelatnom sdrugu Ustaške vojnice (poznatiji kao Crna Legija).

Antun, Josip i Franjo su mučki ubijeni od komunističko-partizanske ruke u svibnju 1945. godine na Bleiburškom polju odnosno Križnom putu te time položili svoje živote za uspostavu samostalne hrvatske države.

Obiteljska žrtva ostavila je traga i u djelovanju Davora Trbuhe kojemu je, uz ostale probleme s kojima se hrvatsko društvo svakodnevno nosi poput iseljavanja, ilegalnih migracija te moralne, duhovne i ekonomske krize, jedan od prioriteta svakako provedba lustracije.

Borba za hrvatske simbole: Za Dom spremni!

Problematiku lustracije u hrvatskom društvu nemoguće je odvojiti od borbe za one simbole koji su razdoblju komunističke diktature bili nepoćudni jer su predstavljali želju hrvatsku naroda za vlastititom domovinom i slobodom. Stoga je važno spomenuti i borbu predsjednika stranke Davora Trbuhe za naš sveti hrvatski grb s prvim bijelim poljem koji je posljednjih godina postao predmetom zabrane kao i hrvatski pozdrav Za Dom spremni“. Godine 2012. ovim je pozdravom Trbuha pozdravio prisutne na Bleiburškom polju na kojemu se održavala komemoracija za hrvatske žrtve, uključujući članove njegove obitelji, ubijene 15. svibnja 1945.  u Austriji. Trbuha je uhićen, priveden i prebačen u istražni zatvor u Klagenfurtu gdje je proveo tri mjeseca. Kažnjen je zabranom ulaska u Austriju i cijeli Schengenski prostor na razdoblje od pet godina iz jednog jedinog razloga, a taj je bio jer je nazočne Hrvatice i Hrvate pozdravio hrvatskim pozdravom koji se koristio u Domovinskom ratu (1991.-1995.). Bilo je to vrijeme kada taj pozdrav pod kojim se branila Hrvatska nikome nije smetao kao ni hrvatski grb s prvim bijelim poljem koji je krasio službenu hrvatsku zastavu 1990. godine. Važno je istaknuti i to da je u godini spomenutog uhićenja na vlasti bila Socijaldemokratska partija (SDP), a njezin član i tadašnji predsjednik RH Ivo Josipović je svoju kampanju vodio riječima „da u Hrvatskoj treba do kraja uništiti ustašku zmiju koja još uvijek gmiže“.

Iste godine i to po prvi put od uspostave hrvatske nezavisnosti, Sabor RH je ukinuo sponzoriranje komemoracije i svete Mise za mučki ubijene Hrvatice i Hrvate na Bleiburškom polju. Dogodilo se to uz blagoslov Zorana Milanovića, tadašnjeg predsjednika Vlade RH i današnjeg predsjednika RH. Upravo se spomenutim slučajem iz 2012. Milanović pohvalio prilikom televizijskog sučeljavanja predsjedničkih kandidata u prosincu 2019. istaknuvši da je za njegove vladavine 2012. godine prvi puta bio uhićen „neki mladić“ na Bleiburškom polju jer je vikao Za Dom spremni”. Istom prilikom Milanović je naveo da je za to bila zaslužna dobra suradnja „naših službi“ i austrijske policije. Mogli bismo reći da je udba doista odlično odradila posao jer se radilo o prvom uhićenju zbog našeg svetog pozdrava uopće i to izvan teritorija RH. Dobro su oni znali tko je taj mladić i zato su mu htjeli prišiti deset godina zatvora pokušavajući ga okarakterizirati nacističkim. Danas s ponosom možemo reći  da je taj mladić”, kako to reče Zoran Milanović, bio  naš predsjednik Hrvatske čiste stranke prava Davor Trbuha.

Poruke sa stranačkog Općeg sabora 2016. godine i povratak korijenima

U prosincu 2016. novoizabrani predsjednik stranke Davor Trbuha se zahvalio na ukazanom povjerenju te je u svom izlaganju sabornicima obećao da će od Hrvatske čiste stranke prava uistinu napraviti  čistu stranku prava” poručivši da se HRVATSKA SE MORA VODITI I BRANITI PO NAČELIMA ONIH KOJI SU ZA DOM SPREMNI ILI JE NEĆE BITI. Trbuha je istaknuo da su čisto pravaštvo i borba za hrvatskom nezavisnošću nasljeđe i sveta dužnost koja se Božjim putem prenosi s koljena na koljeno. No, nažalost, Hrvatska još uvijek nije samostalna ni nezavisna nego je politikom izdaje, uhljebništva i dodvorništva svih do sada vladajućih i antihrvatskih struktura 1. srpnja 2013. godine ponovo  uvedena u novu umjetnu tvorevinu zvanu Europska Unija. Time stvarne gazde koje odlučuju o sudbini hrvatskog naroda danas nisu u Beču, Pešti ili Beogradu nego u Bruxellesu. Dužnost nam je to ponovo promijeniti!

U svom još uvijek aktualnom mandatu Trbuha stranku vraća njezinim korijenima odnosno izvornom i čistom pravaštvu u skladu s naukom Oca domovine dr. Ante Starčevića i suosnivača Čiste stranke prava dr. Josipa Franka. S ponosom ističe slavnu povijest Čiste stranke prava (frankovaca) od samih početaka do Ustaškog pokreta koji je za nas uistinu svijetla točka stranačke povijesti. Također uzdignute glave promovira naš pozdrav Za Dom spremni” zbog kojeg je, kako rekosmo, bio uhićen i procesuiran u Austriji.

Pokušaj puča u Splitu: HČSP – Stranka koja je provela vlastitu lustraciju

Na prvoj konstituirajućoj sjednici Glavnog stana krajem 2016. godine Trbuha donosi odluku kojom zabranjuje koaliranje na lokalnim i parlamentarnim izborima, odnosno na svim razinama, sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) i njenim satelitima te svim strankama koje ne dijele pravaški svjetonazor. Uoči lokalnih izbora održanih u svibnju 2017. godine, nekolicina podružnica u Splitsko-dalmatinskoj županiji unatoč odluci predsjednika stranke i Glavnog stana te obećanju da neće koalirali sa HDZ-om kako bi od Trbuhe dobili punomoć za izlazak na izbore, čini upravo suprotno. Nepoštivajući odluke stranačkih tijela, odmetnute podružnice krše spomenuti dogovor s ciljem da se na četiri godine iznova uhljebe uz potporu HDZ-a te istovremeno diskreditiraju predsjednika HČSP-a i njegovu dosljednost. Nakon još jedne sramote nanesene stranci, Trbuha raspušta Županijsko vijeće HČSP-a Splitsko-dalmatinske županije te podružnice Split, Solin i Podstranu kao i sve aktere toga čina na čelu sa Lukom Podrugom i njegovim najbližim suradnicima. Ovim činom Trbuha je prekinuo dvadesetgodišnju vladavinu, manipulaciju, destrukciju, omalovažavanje, korupciju, nepotizam, pogodovanje i političku prostituciju unutar stranke.

Dana 8. srpnja 2017. godine spomenuta skupina isključenih članova stranke na čelu s Lukom Podrugom i Matom Bekavcem  te potpomognuta bivšim predsjednikom stranke Josipom Miljkom organizira puč u Splitu gdje održava nelegalni i nelegitimni Opći sabor s ciljem rušenja zakonitog i legitimnog predsjednika HČSP-a Davora Trbuhe koji im je pomrsio račune te stranku vratio na pravaški put kako je obećao svim članovima i simpatizerima u domovini i iseljeništvu. U međuvremenu je Miljka sud pravomoćno osudio za izvlačenje 3,5 milijuna kuna na dvije godine zatvora, s time da je najmanje 10 mjeseci morao provesti iza rešetaka dok je ostatak kazne od 14 mjeseci uvjetovan petogodišnjim rokom kušnje i povratom spomenutih novčanih sredstava u trogodišnjem roku.

Pučisti iz Splita ipak nisu uspjeli u svojemu naumu te je Ministarstvo uprave odbilo njihov zahtjev za priznanjem Općeg sabora u Splitu i tamo izabrano interesno vodstvo jer je bilo nelegalno, nelegitimno i neosnovano. Unatoč odluci Ministarstva uprave, pučisti su podnijeli tužbu Upravnom sudu koja im je krajem 2019. godine također odbijena kao neosnovana. 

Razvoj stranke: Hrvatska starčevićanska mladež, Klub žena HČSP-a “Irena Javor” i Pravaška akademija “Milan pl. Šufflay”

Danas je Hrvatska čista stranka prava pod vodstvom Davora Trbuhe dosljedna i uistinu čista. Stranka nema dugova ni ovrha, radi transparentno i u skladu sa zakonima RH te ima skroman, ali racionalan proračun. HČSP svakodnevno raste i povećava broj županijskih, gradskih i općinskih podružnica i povjerenstava, a jačanje stranke zabilježeno je i u iseljeništvu gdje su formirana stranačka pročelništva. Rast bilježi i Hrvatska starčevićanska mladež HČSP-a, a 2019. godine osnovan je i Klub žena HČSP-a pod imenom „Irena Javor“.

Započet je i konkretniji rad na Pravaškoj akademiji Hrvatske čiste stranke prava Milan pl. Šufflay” koja ima za cilj školovati polaznike koji se posvećuju proučavanju povijest pravaštva i hrvatske povijesti. Upravo je moderna hrvatska povijest 20. stoljeća u proteklim desetljećima bila sustavno iskrivljavana i manipulirana što se drastično odrazilo na kvalitetu obrazovanja u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima. Polaznici naše akademije su budući naraštaji dužnosnika HČSP-a koji će jednog dana nastaviti njegovati tradiciju, povijest, program i temeljna načela stranke.

No, da bismo bili uspješni u ovom radu, potrebna nam je i pomoć dragog Boga. Stoga je u program stranke uvedeno i hodočašće na Svetište Majci Božjoj Bistričkoj u Mariji Bistrici koje se održava prve ili druge subote poslije Velike Gospe uz zajedničku molitvu za domovinu na Svetoj misi kao i pobožnost Križnog puta. 

Ciljevi i aktivnosti stranke: Za hrvatski suverenitet i lustraciju

HČSP je aktivna stranka koja sudjeluje na lokalnim i parlamentarnim izborima. No, uz potporu Glavnog stana stranke i u skladu sa svojim protivljenjem ulasku Hrvatske u Europsku uniju, Davor Trbuha je odlučio ne izaći na europarlamentarne izbore održane u travnju 2019. godine. Stranka je time još jednom demonstrirala povratak izvornim načelima koja su prekršena za vrijeme kontradiktornog predsjedavanja Josipa Miljka pod čijim je vodstvom HČSP sudjelovao na europarlamentarnim izborima 2014. godine. Ovakvim pristupom HČSP ostaje dosljedan borbi za izlazak Hrvatske iz nametnute nam nove tvorevine Europske unije u kojoj je Hrvatska izgubila svoju samostalnost i suverenitet, a skorim uvođenjem eura kao valute umjesto hrvatske kune izgubit će i svoj monetarni suverenitet. Takav čin kojim bi Hrvatska postojala samo na papiru i zemljopisnoj karti te kojemu su HČSP najodlučnije protivi, rezultat je pogrešne, sluganske, dodvornićke i izdajničke politike svih do sada vladajućih struktura.

Nadalje, HČSP obilježava i komemorira sve značajne hrvatske blagdane, obljetnice, kao i stratišta komunističko-srpskih zločina iz razdoblja Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata. Davoru Trbuha i njegovom HČSP-u jedan od najvećih prioriteta ostaje lustracija svih onih koji su sudjelovali u komunističkim zločinima počinjenim po završetku Drugog svjetskog rata te pritisak na vladajuće strukture s ciljem stvaranja preduvjeta za njezinu provedbu. Osim toga, jedan od ciljeva stranke je Ustavom RH osuditi i zabraniti zločinački komunistički režim te njegove simbole, ideologe i izvršitelje zločina nad hrvatskim narodom. Također je potrebno lustrirati ratne profitere iz vremena Domovinskog rata koji su se u tijeku četničko-srpske agresije na Hrvatsku pretvorbom i privatizacijom obogatili te su direktno ili indirektno odgovorni za siromašenje, pustošenje, rasprodaju i pljačkanje hrvatske domovine dok je u njoj bjesnio rat tijekom kojega su diljem zemlje mnogi hrvatski sinovi za nju ginuli i dali svoje mlade živote. Ratnim profiterima potrebno je oduzeti svu imovinu, a njih procesuirati. 

Na kraju je važno istaknuti da je Hrvatska čista stranka prava u potpunom medijskom mraku. Zbog svojih snažnih povijesnih korijena, istinskog domoljublja te vječite borbe za hrvatsku samostalnost i prosperitetniji život hrvatskog naroda, stranka je redovito stigmatizirana kao ekstremna desnica od strane komunista, Srba i projugoslavena koji nažalost Hrvatsku nikada nisu željeli, a danas njome ponovo vladaju. Stoga se u medijima, tiskovinama, internetskim portalima, pa i na društvenim mrežama suočavamo s cenzurom. Ništa bolji tretman nemamo ni na Hrvatskoj radioteleviziji koja bi kao nacionalna televizija u demokratskom društvu trebala biti javni servis svih građana i omogućiti im upoznavanje s radom svih stranaka, a ne samo onih režimskih – HDZ-a i SDP-a. Ne samo da nismo nikakvi ekstremni desničari kako nas mnogi etiketiraju nego smo hrvatski čisti pravaši koji iznad svega volimo svoju domovinu Hrvatsku, svoju katoličku vjeru i svoj hrvatski narod.

U ovom kratkom pregledu predstavili smo glavne odluke i promjene koje je uveo predsjednik stranke Davor Trbuha uz podršku časnih ljudi u Glavnom stanu HČSP-a među kojima su u velikoj većini hrvatski dragovoljci i branitelji Domovinskog rata.

Bog i Hrvati! Za Dom spremni!

HČSP