• Twitter
  • Facebook
  • Feed

DA SE NE ZABORAVE HRVATSKI JUNACI KRIŽARIDana 06. kolovoza 2022. godine gospodin Ivan Lučić član Glavnog stana HČSP-a na Biokovu okupljenima prepričava događaje povodom sjećanja na hrvatske junake, Križare koji su se ostali boriti za Hrvatsku sve do 1950. godine. Na spomen ploči su imena šestorice vitezova Križara koji su ubijeni na Biokovu 1948. godine.
DA PODSJETIMO
Do ljeta 1945. godine ostalo je na području Hrvatske oko 2.500 do 3.000 naoružanih vitezova bivših Hrvatskih oružanih snaga NDH. U rujnu 1945. godine je proglašena amnestija, međutim  na području Hrvatske i nakon toga, prema procjeni OZNA-e, ostalo je oko 1.500 križara. Znatan broj ostao je i na području Bosne i Hercegovine.

 

Križari u Hrvatskoj bili su mahom vojnici, dočasnici i časnici  Hrvatskih oružanih snaga NDH većinom Ustaše, ali i članovi Ustaškog pokreta izvan vojnih postrojbi. Nakon kraja Drugog svjetskog rata organizirali su gerilske skupine. Kao znak su na svojim kapama koristili bijele platnene križiće, umjesto nekadašnjeg ustaškog i domobranskog znakovlja.

Vjera im je bila vanjsko obilježje kojom su pozivali na borbu protiv bezbožnih komunista. Izjednačavajući vjeru s nacijom i pozivanjem na pripadnost Katoličkoj crkvi isticali su svoje domoljublje i hrvatstvo. Aktivno su sudjelovali s emigracijom. Inzistirali su na ustaškoj tezi da je partizanski pokret zapravo srpski pokret predvođen srpskim komunistima, nevjernicima i protivnicima Hrvatske što je istina čemu svjedoči Bleiburška tragedija i Križni put Hrvata.

Jedan od vođa križara tijekom 1945. bio je Vjekoslav Maks Luburić  general Oružanih snaga NDH, a smatralo se i da je Rafael Boban također  jedan od vođa. Aktivnosti križara bili su gerilski iznenadni napadi na male neprijateljske snage, uništavanje prometnica i sredstava komunikacije, te politička promidžba među narodom.

Jugoslavenska komunistička vlast putem OZNA-e i UDB-e nemilosrdno se obračunavala s križarima, jer su bili prijetnja opstanku komunističke Jugoslavije.

Križari su za vrijeme svoga djelovanja ubili preko 2000 pripadnika OZNA-e, UDB-e i JNA.

Na žalost veliki udarac junacima Križarima zadan je u zločinačkoj operaciji Gvardijan, gdje je OZNA u lipnju i srpnju 1947. godine presrela grupe razvojačenih ustaša iz Italije koji su, sa zadatkom da povežu križare i pokušaju podići ustanak protiv jugoslavije, dolazili iz izbjeglištva u Italiji, preko Austrije i Mađarske. Tada je uhvaćeno čak 96 križara, kojima su na čelu bili Božidar Karvan, Ljubo Miloš i Ante Vrban.

Neka im je vječna hvala i slava.
S nama su!!
Bog i Hrvati! Za Dom spremni!
HČSP