• Twitter
  • Facebook
  • Feed

ČELNIK HČSP-a IZ 1996. O SVOM PREDSJEDNIKU MLADEŽI ‘Pamtim ga kao domoljuba i protivnika fašizma. Odgovorno tvrdim: Ustaški pokret nije bio fašistički!gabelica-S1_1017720S1-jutarnji
Zlatko Hasanbegović 1996. godine bio je predsjednik mladeži HČSP-a. Tada je stranku vodio Ivan Gabelica.

– Ne znam ništa o toj fotografiji. Njega znam kao mladića, od prije 20 godina. Pamtim ga kao protivnika svakog nasilja i kao hrvatskog domoljuba. I protivnika svih totalitarizma – nacionalsocijalizma, fašizma, komunizma i jugoslavenstva – kaže Ivan Gabelica.

Pitanju ustaškog pokreta i vremenu NDH i nakon NDH, dodaje Ivan Gabelica, moralo bi se znanstveno pristupiti i sve znanstveno raspraviti jer je to jedini put da se neke teme “završe”.

– Tim bi temama trebalo hladno i znanstveno pristupiti, bez političkih strasti. Mnogi izazivaju tenzije, možda ne zlonamjerno, čak i iz neznanja. Mi o tom periodu povijesti nemamo kritičko znanstveno djelo. U Jugoslaviji se takvo nije niti smjelo pisati, nije se moglo objektivno pisati. No sada bi trebalo smireno pristupiti nekim temama – smatra Ivan Gabelica, nekoć zastupnik i odvjetnik koji se bavi poviješću. I dodaje: – Odgovorno tvrdim da Ustaški pokret nije bio fašistički pokret – kaže Gabelica.

S. Sunara / EPH, Ronald Goršić / EPH 12.02.2016.