• Twitter
  • Facebook
  • Feed

¨USTAŠE ZAPRAVO NIKOM NE SMETAJU¨Pod tim naslovom ¨Slobodna dalmacija¨ od 23. svibnja 2011. godine donosi članak Borisa Dežulovića, a ispod tog naslova stoji rečenica pisana krupnima naslovnim slovima koja glasi: ¨A da Republika ima muda pa da konačno umjesto marihuane de-kriminalizira ustaške kape i NDH, svima bi pao golemi kamen sa srca¨. Nije istina da ustaše nikom ne smetaju, jer ustaše smetaju svima onima kojima smeta hrvatska državna samostalnost zbog koje je i nastao Ustaški borbeni pokret kao otpor monarho-fašističkoj diktaturi kralja Aleksandra Karađorđevića prvog i posljednjeg, koja je zavedena nakon ubojstva Stjepana Radića u beogradskoj Skupštini 1928. godine i po tome je ustaški pokret prvi i jedini istinski borbeni antifašistički pokret u Hrvatskoj. Stoga je „naš“ autor u pravu kad kaže da bi ¨de-kriminalizacijom ustaške kape i NDH, svima pao golemi kamen sa srca¨,

Jer da nije bilo NDH i njezinih oružanih postrojbi, danas na ovim prostorima zasigurno ne bi bilo hrvatskog naroda kao samosvojnog čimbenika, budući da je Draža Mihailović kao vođa zločinačkog četničkog pokreta i ministar vojske izbjegličke jugoslavenske Vlade planirao u suradnji s Mussolinijevim fašistima istrijebiti Hrvate iz Herceg-Bosne, Like i Dalmacije, što bi se zasigurno i dogodilo da se tome nisu suprotstavile oružane postrojbe NDH s ustaškom kapom.

O tome nam svjedoči Ivan Meštrović u knjizi ¨Uspomene ne političke ljude i događaje¨. Na str. 335, gdje se govori o jednom pismu koje je Draža po jednom srpskom oficiru uputio talijanskom generalu u Zagrebu. Međutim, kad je taj čestiti srbin pismo otvorio i vidio što u njemu piše, on ga je umjesto talijanskom generalu uručio nadbiskupu Stepincu, a ovaj ispričao Meštroviću što Draža predlaže svom talijanskom ¨kolegi¨, a prijedlog je bio: ¨Ekselencijo i kolega, došlo je vrijeme za našu prisnu suradnju, jer su nam ciljevi isti, Vaši neka istrijebite Hrvate iz Dalmacije, a naše je da ih istrijebimo u Bosni i Hercegovini¨. Taj bi se pakleni plan zasigurno ostvario da nije bilo NDH i njezinih oružani postrojbi s ustaškom kapom.

Prema tome, Hrvoje Maleš se ne treba nikom ispričavati zbog ustaške kape već zbog ne-učenja hrvatske povijesti iz Drugog svjetskog rata, a to mu je bila dužnost kao diplomiranom ekonomistu, zar ne?

Na žalost mnoge hrvatske osobe s fakultetskim diplomama pojma nemaju o našoj povijesti iz Drugog svjetskog rata. Među takove spada Jadranka Kosor.
Jer da je učila tu povijest tada bi zasigurno znala da su četnici Draže Mihailovića prouzročili u Drugom svjetskom ratu međusobni pokolj Srba i Hrvata te ne bi kao predsjednica Vlade odobrila nekoliko miliona za obnovu četničkog spomenika u Srbu na našu civilizacijsku sramotu. Zbog toga nas civilizirane države EU i nastoje zadržati na Zapadnom balkanu, iako su Hrvati kroz čitavu svoju povijest pripadali zapadnoj europskoj kršćanskoj civilizaciji, zbog čega je hrvatska i nazvana ¨Antemurale Christianitatis¨-Predziđe kršćanstva.

Kaže se da je povijest učiteljica života, a golema većina hrvatskih ljudi s fakultetskim diplomama pojma nema o hrvatskoj povijesnoj zbilji iz Drugog svjetskog rata. To i jest razlog što nam se povijest tako često ponavlja u svom kobnom obliku i ponavljat će se tako dugo dok budemo imali fakultetski obrazovane osobe koje ništa ne drže do povijesnih činjenica. SAPIENTI SAT! (Pametnima dosta!)

Stipe Vuković, Split

U Splitu, 25. svibnja godine Gospodnje 2011.