• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Zakon o izboru lokalnih čelnika, izrazito štetan!13. rujna 2008.
Hrvatska čista stranka prava još je 15. srpnja o.g. na svojoj redovnoj konferenciji za novinare u Čakovcu upozorila na nedostatke i štetnosti novodonesenog Zakona o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika grada Zagreba.
Proročanska prognoza čistih pravaša da se spomenuti Zakon zbog svojih manjkavosti i nedorečenosti u ovom obliku neće održati, a najvjerojatnije ni dočekati lokalne izbore iduće godine na kojima bi se trebao primijeniti, već se sada obistinila, pa se Zakon nakon samo jedanaest mjeseci od svoga izglasavanja izričito mijenja. Naravno, i dalje na svoju štetu, tj. na štetu hrvatskih poreznih obveznika. Tako će sada, po promjenjenom sadržaju spomenutog Zakona, župani i gradonačelnici gradova s više od 10 000 stanovnika imati dvoje, a ne kao što je bilo predviđeno do sada, jednog zamjenika, što bitno poskupljuje državni aparat lokalnih upravnih i samoupravnih dužnosnika. Ovome nužno ni ne mora biti kraj broju zamjenika, jer je Zakonom propisano da i pripadnici nacionalne manjine u mjestu u kojem čine većinu stanovništva, također imaju pravo na jednog zamjenika, pa bi u tom slučaju u nekim općinama, gradovima, pa čak i županijama, načelnici mogli imati i po tri zamjenika. Svime ovime se ovaj Zakon naknadno pogoršava, dok sve ono što je u njemu bilo štetno od prije, i nadalje ostaje. Tako naime, u članku 50. ovoga Zakona stoji da se kandidati na glasačkom listiću navode abecednim redom prezimena kandidata i zamjenika kandidata, što je u praksi nemoguće, jer se može navoditi ili abecednim redom prezimena kandidata ili abecednim redom prezimena zamjenika kandidata – oboje je nemoguće. Apsurdnosti ovoga članka nadovezuje se i čl. 27. Zakona, u kojem se govori da pravo na naknadu troškova izborne promidžbe imaju kandidati koji na izborima dobiju najmanje 10% glasova birača, a naknadu tih troškova ima im isplatiti jedinica lokalne samouprave iz svoga proračuna. Ovom točkom Zakona doslovno je legalizirana pljačka i lopovluk hrvatske države, jer u patuljastim općinama (kojih u RH ima napretek), djeluju u pravilu samo dvije do tri stranke koje ističu svoje kandidate, pa ako njima svoj glas daju samo članovi njihove liste i uža obitelj, već premašuju postotak od 10%. Tako ovi kandidati mogu uzimati basnoslovne kredite za svoje predizborne kampanje, bogatiti same sebe i svoje političke stranke, a da im nakon izbora sav novac još uredno vrati i općina kojoj će nerijetko ostajati samo pokoja kuna u proračunu, ili će se čak i u potpunosti ‘rušiti’ njen proračun.
Za ovakav nacrt Zakona mogu glasati samo dokazani neprijatelji hrvatskog naroda i države, i stoga ga HČSP najenergičnije odbacuje.

Bog i Hrvati! Za Dom spremni!

Dopredsjednik HČSP-a:
Goran Rohaček