• Twitter
  • Facebook
  • Feed

ZAHTJEV ZA SAZIVANJEM TEMATSKE SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA SPLITA O PRIVATIZACIJI BRODOGRADILIŠTA!



PRIOPĆENJE ZA JAVNOST HČSP-a
Sredstvima informiranja – svima

Začuđujuća je šutnja i nezainteresiranost vodećih ljudi grada Splita u svezi najavljene žurne i potpuno netransparentne privatizacije svih Hrvatskih brodogradilišta pa naravno i našega Brodosplita.
Potprdsjednik vlade g. Polančec najavljuje kako privatizacija brodogradilišta
kreće krajem godine, a dobro nam po zlu poznati Carl Bild izjavljuje kako se Hrvatska mora odreći svojih brodogradilišta ako želi uću u Europsku uniju.Poznato je kako je premijer Sanader izbore dobio javno tvrdeći kako nema cijene koju nije spreman platiti za ulazak u Europsku uniju. Dokazali su to uostalom i on i prethodne vlade odricanjem od banaka profitabilnih poduzeća, INE, HT- a, hotelskih kompleksa, odustajanjem od ZERP – a, uhićenjem Gotovine, donošenjem nametnutih zakona i mnogim sličnim ponašanjima. Rijetki se javni djelatnici danas protive tome služničkom mentalitetu i pljačkaškoj privatizaciji, a i oni koji to rade najčešće to čine iz politikanskih razloga, jer su i sami dok su bili na vlasti provodili sličnu politiku. Tako Ljubo Jurčić, ekonomski strateg zastupa stav kako se Vlada ne zna nositi s brodogradnjom, te zato umjesto preustroja brodogradilišta priprema njihovu privatizaciju i dodaje kako strahuje da će privatizacija imati i teže posljedice, jer će vlasnici voditi računa samo o svojim profitabilnim interesima, čime će doći u pitanje 42 000 radnih mjesta. Zna čovjek što je radio dok je bio ministar. Neće o profitabilnim interesima voditi na žalost računa samo budući vlasnici već i hrvatski pregovarači u vladi koji za sebe očekuju udobne fotelje u Europskom parlamentu.

Kako brodogradilišta ne bi tiho «šaptom pala» Hrvatska čista stranka prava daje punu podršku Zvonku Šegviću, predsjedniku Nezavisnog sindikata Brodosplita i svim sindikatima i radnicima ukoliko ustraju na stavu kako radnici neće dopustiti privatizaciju koja će se dogovarati i provoditi bez njihove nazočnosti i pristanka i bez socijalne klauzule, te 25 posto plus jedne zlatne dionice, jer će u protivnom organizirati opći štrajk, kako to izjavljuje Šegvić. Podsjećamo sindikalne vođe koji su prečesto i stranački dužnosnici, kako nema cijene koju vlada nije spremna platiti za ulazak u EU. Vlada će sigurno pristati i na otpuštanje radnika i na likvidaciju brodogradilišta ako to bude uvjet od strane EU, a na ukidanje sindikalne klauzule je ionako već pristala. Pridružujemo se zabrinutosti onih koji su se u javnosti već pitali provodi li vlada već otprije program ukidanja brodogradilišta po naputcima svojih svjetskih poslodavaca. Osiromašuje li i prezadužuje namjerno brodogradilišta preko nesposobnih i korumpiranih uprava. Pitamo se kako je moguće da brodogradilišta koja imaju dogovorene narudžbe za tri godine unaprijed i ako te iste narudžbe naplaćuju po tržišnim cijenama posluju s gubitkom? I ako posluju s gubitkom, tko bi ih onda htio uopće kupiti? Koja je logika u tome da brodogradilišta u državnim rukama nikako ne mogu poslovati s dobitkom, a u privatnim rukama mogu? Ne može li Hrvatska zaposliti sposobne menadžere da uspješno upravljaju brodogradilištima na isti način na koji će ih zaposliti budući privatni vlasnici? A ako vlast nije sposobna učiniti da brodogradilišta posluju s dobitkom, možda bi trebalo mijenjati tu vlast?U čemu zapravo stvar? Europska Unija nam zabranjuje davati poticaje za brodogradnju iako njezine članice svojoj brodogradnji uredno daju poticaje, kao što to općenito rade sve države koje imaju brodogradilišta. Na taj način zapravo zemlje EU, prilično očito, pokušavaju uništiti našu brodogradnju, odnosno preuzeti je u svoje ruke.

U splitskom brodogradilištu kruh zarađuje preko tri tisuće stalno zaposlenih radnika i tisuću i pol kooperanata. Ukidanjem Brodogradilišta bez kruha ostaje dvadesetak tisuća radnika i članova njihovih obitelji. Zašto o tomu šuti splitska vlast. Da li je to samo stranačka poslušnost prema središnjici koja je već donijela presudu ili dio njih očekuje korist od ukidanja «škvera». Likvidacijom Brodosplita stvorio bi se ogromni slobodni i vrlo atraktivni prostor novopečenim hrvatskim tajkunima i tzv. poduzetnicima koji su na oltaru i blizu oltara vlasti.Zbog potpune netransparentnosti oko preustroja, privatizacije ili likvidacije brodogradilišta, ovisi kakav nalog dođe od EU birokrata, a ozbiljno zabrinuti za sudbinu dvadesetak tisuća naših sugrađana među kojima su u ogromnom broju hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, u ime Hrvatske čiste stranke prava tražimo sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća Grada Splita na temu privatizacija Brodogradilišta Split. Na sjednicu uz upravu Brodogradilišta neizostavno treba pozvati predstavnike radnika, sindikata i vlade Republike Hrvatske. Ne smije se dopustiti još jedna prijevara i pljačka u ime privatizacije i Europske unije o kojoj će mo kasnije godinam u vjetar lajati kada sve bude gotovo. Gradsko vijeće Grada Splita i njegovi vijećnici imaju priliku sada dok postupak još traje, zajedno sa radnicima «škvera» zaštititi i spasiti i «škver» i njegove radnike. Naknadna pamet nam ne treba.

S poštovanjem! HČSP Split, predsjednik: Luka Podrug

U Splitu, 03. rujna 2008. god.