• Twitter
  • Facebook
  • Feed

NEISPRIČANA PRIČA: Vodeći HČSP-ovci među prvima su ušli u Knin 1995. godine (FOTO)hčsp knin 1995 9. bojna hos

Na ovogodišnjoj proslavi Dana pobjede u Kninu nazočilo je više stotina članova i dužnosnika HČSP-a. Među njima je i nemali broj onih koji su 1995. godine sudjelovali u oslobađanju Hrvatske te među prvima ušli u Knin.

Tako je 20 godina nakon uslaka u Knin posebno impresivno bilo vidjeti postrojene pripadnike 9. bojne HOS-a predvođene Markom Skejom, Milom Ćukom i ostalim legendarnim ratnicima i uglednim pravašima.

Zanimljiv je podatak koji nije do sada bio obznanjen u javnosti o ulozi vodećih ljudi HČSP-a posebno iz južne Hrvatske u akciji Oluja 95. Pukovnik Marko Skejo je zapovijedao 114. brigadom, a satnik Mićo Ćuk 9. bojnom HOS-a Vitez Rafael Boban. Brigadir Josip Lozo i satnik Luka Podrug su bili zapovjednik i načelnik SIS-a, satnik Milan Lažeta časnik u zapovjedništvu 6. pukovnije… Svi su imali zapažene uloge u završnim operacijama.

hcspovci-knin3

Zanimljivo je istaći kako je Luka Podrug prvi proslijedio službenu informaciju o ulasku Hrvatsih oružanih snaga u Knin, a isto tako obavio prvi telefonski poziv iz oslobođenog Knina. HČSP-ovci su prvi donijeli i zastavu HOS-a na kninsku tvrđavu, a bili su i na prvoj kavi s ministrom Šuškom i predsjednikom Tuđmanom.

Donosimo nekoliko fotografija iz Oluje 95., o do sada nepoznatim detaljima iz ratnog životopisa vodećih HČSP-ovaca.

hcspovci-knin2

20150812_190621

hcspovci-knin5

hcspovci-knin4

hcspovci-knin7