• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Ustavni sud ne poštuje ustav i diskriminira HrvateHČSP i dalje traži 14 zastupničkih mjesta u XI. izbornoj jedinici

Predsjednici Ustavnog suda RH
gospođi Jasni Omejec
Varšavska 3
10000 Z a g r e b

Broj predmeta: U-I/7391/2010

Poštovana gospođo Omejec,

Hrvatska čista stranka prava HČSP predala je 29.12.2010. Ustavnom sudu Prijedlog (U-I/7391/2010) za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti uvođenja fiksne kvote s Ustavom RH, tražeći 14 zastupnika za hrvatske državljane bez prebivališta u Republici Hrvatskoj.
Da je Ustavni sud u stanju donijeti odluke u vrlo kratkom vremenu dokazao je 2009. kada je o prijedlogu trgovačkih lanaca odluku donio za svega nekoliko dana.

Začuđuje nas da se sud do sada nije oglasio premda smo već u našem otvorenom pismu od 11.04.2011. Vama, predsjedniku RH, predsjednici vlade RH, predsjedniku saborskog Odbora za Ustav i poslovnik te predsjednici Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om upozorili na neprihvatljivost šutnje i nejednak tretman. Ni na otvoreno pismo nitko nije odgovorio.

Naime, GONG, Hrvatski Helsinški odbor za ljudska prava, Srpski demokratski forum i Socijalistička radnička partija zatražili su mjesecima nakon našega prijedloga, ocjenu ustavnosti Zakona o manjinama kojim se SDSS-u jamče tri zastupnika a Ustavni sud je u tomu slučaju već održao 11.04.2011. savjetodavnu raspravu dok do danas nije poduzeo nikakve aktivnosti vezane za znatno ranije primljeni prijedlog HČSP-a.

Ne možemo se oteti dojmu da netko u Ustavnom sudu iz političkih razloga ignorira taj naš zahtjev koji se tiče 404.950 registriranih birača sa pravom glasa u 11. izbornoj jedinici. Izbori su pred vratima a zakašnjela pravda je uskraćena pravda. Ako pravdu za hrvatske državljane u BiH i diljem svijeta ne dobijemo u Zagrebu, tražit ćemo je pred Europskim sudom za ljudska prava u Strassburgu.

S poštovanjem!

Zagreb – Hürth, 05.07.2011.
Ivan Lozo, međunarodni tajnik HČSP-a i koordinator za 11. izbornu jedinicu

Informativno: Sredstvima javnog priopćavanja

Nema komentara