• Twitter
  • Facebook
  • Feed

U SPOMEN NA DR. MARKA VESELICUMarko_Veselica

Nakon dužih zdravstvenih poteškoća prošli petak 17.2. u zagrebačkoj bolnici „Dr.Fran Mihaljević“ preminuo je Dr.Marko Veselica –  hrvatski mučenik i dugogodišnji uznik u komunističkim zatvorima Lepoglava i Stara Gradiška. Ukupno je odrobijao više od 12 godina,međunarodna organizacija Amnesty International  uzela ga je pod svoju zaštitu kao „zatvorenika savjesti“.
Dr.Marko Veselica je simbol hrvatskog stradanja i progona, možemo slobodno reći on je hrvatska stijena ili „kamen zaglavni“. U Sinju je završio gimnaziju u Zagrebu Ekonomski fakultet gdje je i predavao. Tijekom „Hrvatskog proljeća“ sedamdesetih godina prošlog stoljeća  bavi se ekonomskim analizama stanja u tadašnjoj  SR Hrvatskoj, odljevu deviza  iz Hrvatske unatoč  turizmu , gospodarskoj uspješnosti i  brojnim doznakama naših radnika na „privremenom radu u inozemstvu“. Tribine i skupovi gdje je nastupao širom Hrvatske (zajedno s Dr.Šimom Džodanom) bili su prepuni  ljudi svih uzrasta. Govorio je iz srca,argumentirano, razumljivo za sve. Objavljivao je  u svim hrvatski tiskovinama, a članci su se komentirali u tramvajima, na fakultetima,školama , uredima, pri obiteljskim ručkovima.
A onda je u studenom 1971. došlo Karađorđevo ! Uhićenja, pretresi, sudski postupci, milicija oko studentskih domova u Zagrebu, pendreci na tadašnjem Trgu Republike. Zatvori  su se punili, a Hrvatsku napuštaju i odlaze u inozemstvo brojni stručnjaci, domoljubi. Hrvatska je ušutkana. Jedina utjeha i snaga ostaje Crkva, propovjedi kardinala Franje Kuharića koji je pri svom ustoličenju za kardinala 1982. spomenuo zatvorene političke zatvorenike.
1986. godine putovala sam sa obnoviteljem HČSP-a gospodinom Ivanom Gabelicom u Lepoglavu. Gospodin Gabelica bio je odvjetnik mog oca, također političkog zatvorenika. Toga dana posjetio je i Dra.Marka Veselicu,  jer je bio također i njegov odvjetnik u jednom od postupaka. Pitala sam kako  je Marko ,odgovor je bio: „drži se sjajno,ima planove“.
Moj otac je jednom ispričao kako su Dra.Marka Veselicu zatvorske vlasti  na neki način izolirale od ostalih zatvorenika, jer je jako privlačio ljude koji su se u „grozdovima“ oko njega skupljali.
U listopadu prošle godine u“Društvu hrvatskih političkih zatvorenika“ u zagrebačkoj podružnici bio je nazočan i Dr.Marko Veselica. Razgovaralo se u ujedinjenju dviju društava (Hrvatskog društva političkih zatvorenika i Hrvatskog društva političkih zatvorenika –žrtava komunizma) .
Izražavamo duboku sućut cijeloj obitelji Veselica koja je također podnijela veliku žrtvu.
Hvala Dru.Marku Veselici za ogromnu žrtvu koju je podnio za Domovinu.
Pokoj vječni daruj mu Gospodine.

Dopredsjednica Mirna Sunić Žakman
HRVATSKA ČISTA STRANKA PRAVA