• Twitter
  • Facebook
  • Feed

U SPOMEN NA 90. OBLJETNICU UBOJSTVA-MILAN ŠUFFLAYTKO SRLJA NA BALKAN TAJ TRUJE HRVATSKU HRV!

(Lepoglava, 08. studenog 1879. – Zagreb, 19. veljače 1931..), bio je pravaški političar, hrvatski povijesničar, prevoditelj i književnik. Jedan je od utemeljitelja albanologije te autor prvoga hrvatskog znanstvenofantastičnog romana.

Kao stranka ponosni smo što upravo Pavaška akademija HČSP-a kao obrazovno tijelo mladih pravaša nosi ime po jednom od najvećih pravaša i zagovornika hrvatske samostalnosti i nezavisnosti Milanu pl. Šufflayu.

Malo je poznato da je upravo Milan Šufflay začetnik granice na Drini koju je kasnije Poglavnik proveo u djelo.

Šufflay je u Kraljevini SHS 1921. godine uhićen je zbog veleizdaje (špijuniranja u korist strane države) i izveden pred sud zajedno s također optuženim dr. Ivom Pilarom i još 14 suoptuženika. Proces protiv njih bio je od 02. do 25.06.1921. godine. Na sudu je tada rekao, govoreći o dijelu optužnice da su on i drugi radili na nasilnom odvajanju Hrvatske od Kraljevine SHS, kako Hrvatskoj ne treba oružana borba kao u Irskoj a niti odvajanje nasilnim putem, te kako:

“Hrvatska ima svoje državno pravo, a Hrvati kao politički narod imadu svoje naravno pravo, pravo samoodređenja.”

Nakon odslužene zatvorske kazne i bolesti koja ga je zadesila tuberkuloza pluća primio je i prijeteće pismo, a onda su učestali napadaji na njega kroz tisak, što je bio jasan znak da su ga velikosrpski krugovi odlučili likvidirati. Pripadnici režimske organizacije Mlada Jugoslavija, koja je uživala kraljevu zaštitu, pričekali su ga, 18. 02. 1931. godine, na pragu kuće i razbili mu lubanju čekićem. Provalili su potom u stan i odnijeli u rukopisu zgotovljen III. svezak Codex albanicus. Umro je 19. veljače od posljedica zadobivenih ozljeda.

Pokoj vjećni daruj mu Gospodine

S nama je

HČSP