• Twitter
  • Facebook
  • Feed

U PRUDNICAMA PORED ZAPREŠIĆA EKSHUMIRANI POSMRTNI OSTACI PARTIZANSKO-ČETNIČKOG KRVAVOG PIRA!Upravo zato i po stoti puta HČSP ponavlja da je nužno i potrebno provesti Lustraciju najkrvavijih komunističkih zločina!

O ovom u nizu stratištu partizansko-četničkih zločina pisali smo početkom listopada  2019. na našoj službenoj stranici.

Iz pronađene masovne grobnice na lokaciji Prudnice u Općini Brdovec u Zagrebačkoj županiji, ekshumirani su posmrtni ostatci najmanje 130 osoba, žrtve razdoblja nakon 2. Svjetskog rata, uglavnom razoružane vojske NDH i civila.

Ekshumaciju posmrtnih ostataka iz masovne grobnice na području Prudnice u brdovačkoj Općini, Ministarstvo hrvatskih branitelja provelo je u protekla dva tjedna, od 4. do 15. svibnja, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata.Posmrtni ostatci najmanje 130 osoba ekshumirani su iz masovne grobnice dimenzija 20,3 puta 3,2 metra (64,96 m2), a prikupljena operativna saznanja nadležnih međuresornih službi pokazala su da je riječ o žrtvama poslijeratnog razdoblja, nakon Drugog svjetskog rata. Ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb, gdje slijedi njihova antropološka obrada te priprema za njihovo dostojno i trajno zbrinjavanje. Temeljem zakonske obveze, jedinice lokalne samouprave na čijem se području pronađu posmrtni ostaci, dužna je u sklopu mjesnog groblja osigurati mjesto njihovog trajnog zbrinjavanja.

HČSP se pita kako i kada će se te žrtve zbrinuti i dostojno pokopati kada znamo da je načelnik Općine Brdovec i saborski zastupnik Prelec iz SDP-a.

Da podsjetimo prvu fazu terenskog istraživanja na toj lokaciji u Općini Brdovec provelo se tijekom siječnja ove godine, kada je pregledano više od 1000 metara četvornih  terena. Na jednom dijelu probnim iskapanjem pronađena je masovna grobnica, čime su potvrđena ranije prikupljena saznanja. Inače, priprema terenskog istraživanja počela je još u rujnu 2019., kada su obavljeni terenski izvidi i snimanje iz zraka mogućih lokacija grobišta na širem području općine Brdovec. Tijekom priprema, ali i za vrijeme same terenske obrade obavljeni su razgovori s mještanima koji su nudili svoja raspoloživa saznanja o grobištima. 

Bog i Hrvati! Za Dom spremni!

HČSP