• Twitter
  • Facebook
  • Feed

U Makarskoj otkriven spomenik Ocu domovine – uz 113. godišnjicu smrtiBista Ante Starčevića u Parku fra Jure Radića

Park fra Jure Radića mogao bi postati galerijom zaslužnih kojima Makarska podiže spomenike. Ante Starčević je počasni građanin našeg grada i jedna od stožernih osoba hrvatske politike. Grad Makarska i HČSP su mu zbog toga odlučili podići bistu

U Parku fra Jure Radića, u Makarskoj, u subotu 28. veljače otkrivena je bista Anti Starčeviću. Na inicijativu makarskog HČSP-a, Gradsko poglavarstvo je, povodom 113. godišnjice Starčevićeve smrti podiglo bistu. Autor djela je Ante Starčević, dalji rođak Oca domovine. Bista je izlivena u radionici Damira Ujevića.
Na svečanosti otkrivanja biste priređen je mali program. Gradska glazba Makarska je odsvirala hrvatsku himnu i nekoliko domoljubnih koračnica. Klapa Garbin sa pjesmama Kroacijo u srcu te nosim i Dalmacijo oduševila nazočne na otkrivanju biste.
U obraćanju nazočnima makarski zamjenik gradonačelnika Ivan Ivanda je ponovio nekoliko riječi o samom Starčevićevu djelovanju. Usporedio je Starčevićevu politiku sa prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. „Starčević se zalagao za hrvatsku samostalnost što je dr. Tuđman ostvario“, rekao je Ivanda.
Predsjednik HČSP-a Makarske Željko Kovačić se zahvalio svima koji su pomogli kako bi ova bista bila postavljena. „Prije 116 godina Starčević je bio u Makarskoj, a proglašen je i počasnim građaninom našeg grada.“ On je Otac domovine čija je politika utkana u sve programe hrvatskih stranaka, a mi je i danas promičemo i provodimo. Njegov politika je za nas pravaše temelj djelovanja i postojanja“ ,rekao je za naše novine Kovačić. Ivanda i Kovačić zajedno su otkrili bistu.

OKVIR 1
Zanimljivi gosti

Na otkrivanju biste A. Starčeviću bili su članovi HČSP-a i štovatelji djela Oca domovine. Najavljeni gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek se ispričao zbog iznenadnih obveza izvan Makarske. Na svečanosti su bili fratri iz makarskog samotana na čelu sa gvardijanom fra Miljenkom Odrljinom, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici nekoliko političkih stranaka i nevladinih udruga.

OKVIR 2
Tko je Ante Starčević

Ante Starčević je rođen 1823. u selu Žitnik kraj Gospića. Školovanje je započeo u Gospiću pa nastavio u Senju, Karlovcu i Zagrebu gdje je završio gimnaziju. Studij teologije započeo je u Senju, a završio u Pešti gdje je dobio i titulu doktora filozofije. Nije se zaredio za svećenika kako se očekivalo, već se okrenuo politici. Sa Eugenom Kvaternikom osnivač je Stranke prava, a osnovno mu je političko geslo Bog i Hrvati. Najvećim protivnikom hrvatskog naroda smatrao je Habsburšku dinastiju, a zbog svojih istupa tri puta je bio u zatvorima. Gotovo trideset godina je bio zastupnik u Saboru, a zbog svojih ideja dobio je nadimak Otac domovine. Starčević je umro 28. veljače 1896. godine, a sahranjen je u crkvi Sv. Mirka u Šestinama.