• Twitter
  • Facebook
  • Feed

U Mađarskoj prosvjed za Gotovinu i MarkačaDana 20. svibnja 2010., u 18 sati, u mjestu Gödöllő (Mađarska) će biti održan prosvjed zbog presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču. Prosvjed će biti održan ispred kraljevskog dvora u Gödöllőu gdje se održava veliki sastanak svih predstavnika vanjskih poslova zemalja Europske unije, pošto je Mađarska predsjedavajuća zemlja EU. Prosvjed organiziraOmladinski pokret „64 županije“ (HVIM), inače mladi ogranak Jobbik-a, stranke koja je na zadnjim parlamentarnim izborima u Mađarskoj osvojila 17%. Na prosvjed kao počasni gosti dolaze predstavnici Mladeži HČSP-a na čelu s predsjednikom Franom Čirkom.

Na prosvjedu će govoriti László Toroczkai (predsjednik HVIM-a te jedan od vođa Jobbik-a),Zagyva Gy. Gyula (počasni predsjednik HVIM-a te mađarski parlamentarni zastupnik) iFrano Čirko (predsjednik Mladeži HČSP-a).

trg_zlocinca_tita_hcsp_mladez

Priopćenje sa službene stranice HVIM-a:

Omladinski pokret „64 županije“ (HVIM) je ogorčen na činjenicu da su hrvatske narodne heroje, generale Antu Gotovinu i Mladena Markača osudili na ukupno 42 godine zatvora, te se zato pridružuje prosvjedima koji su se organizirali diljem Hrvatske.

Nedopustivo je da ti hrvatski generali i heroji Domovinskog rata, kojima smo zahvalni na tome da danas uopće postoji nezavisna Hrvatska država, stoje pred međunarodnom sudom, i to u vrijeme dok su mnogi srpski ratni zločinci još na slobodi.

Nakon prosvjeda u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i ostalim hrvatskim mjestima, gdje je više tisuća ljudi zahtijevalo slobodu za nacionalne heroje, sada je došlo vrijeme da i u Mađarskoj podignemo riječ protiv ove nepravde. Osuđeni generali su takvi nacionalni heroji, da zbog njegove borbe oni stoje kao simboli nacionalne borbe i slobode ispred Hrvata, Mađara i ispred svakog narod koji voli slobodu. Pod zapovjedništvom osuđenih generala za slobodu Hrvatske su se borili i mnogi Mađari, te stoga sada opet moramo stati pored herojskih generala.

Budući da je ove godine naša zemlja predsjedavajuća zemlja Europske unije, sada mi mađarski domoljubi imamo priliku iskoristiti tu okolnost. Dana 20. svibnja 2011., u mjestu Gödöllő će biti održan veliki sastanak svih predstavnika vanjskih poslova zemalja Europske unije, te ćemo stoga svoj prosvjed održati baš na tom mjestu tako da svim predstavnicima iz svih zemalja pokažemo svoj stav po pitanju osuđenih hrvatskih generala.

Omladinski pokret „64 županije“ čeka svakog domoljuba kome je neprihvatljivo da netko zbog svog junaštva bude osuđen na desetke godina zatvora.

Govornici

Toroczkai László (predsjednik HVIM)

Zagyva Gy. Gyula (počasni predsjednik HVIM-a, te mađarski parlamentarni zastupnik)

Frano Čirko (predsjednik Mladeži HČSP-a)

Mjesto: Gödöllő, park kraljevskog dvora

Vrijeme: 20. svibnja 2011., 18:00 sati

Nema komentara