• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Stjepan Špehar – predsjednik


Stjepan Špehar predsjednik HČSP-a

Na XII. Općem Saboru stranke održanom 28. studenog 2020. godine u Zagrebu, Stjepan Špehar izabran je za predsjednika Hrvatske čiste stranke prava, te će obnašati i dužnost međunarodnog tajnika stranke.

Stjepan Špehar rođen je 12. srpnja 1978. godine u Našicama. Odrastao je u Feričancima s roditeljima uz dvije sestre i brata. Osnvno školovanje pohađao je u školi u Feričancima, dok je srednju školu završio u Orahovici smjer Strojarstvo. U travnju 1993. godine pristupa Hrvatskoj stranci prava u kojoj već tada počinju previranja i on bez imalo razmišljanja staje na stranu tadašnjeg legitimnog predsjednika HSP-a Dobroslava Parage, kojem tadašnja vrhuška uz pomoć svojih satelita pokušava oteti stranku što im i polazi za rukom u rujnu 1993. godine uz pomoć represivnog aparata. U siječnju 1994. godine okuplja članstvo u Općini Feričanci i osniva ogranak HSP-a, koja tada praktički djeluje ilegalno jer je Ministarstvo Uprave priznalo “Izvanredni Sabor HSP-a” u Kutini, koji su sazvali pučisti, sa ciljem rušenja Parage. U travnju 1997. godine na lokalnim izborima Stjepan Špehar ulazi u Općinsko vijeće kao vijećnik HSP-1861. Bilo je to prvi puta u povijesti Feričanaca da je nekoliko stranka oporbe izašlo na lokalne izbore u koaliciji sa ciljem rušenja HDZ-a sa vlasti, koji je na prvim lokalnim izborima 1993. godine bio jedina politička stranka zastupljena u Općinskom vijeću. U svibnju 1997. godine odlazi na redovno služenje vojnog roka od 10. mjeseci. Zbog nepotizma i općeg lošeg stanja u kojem se RH nalazila tih godina, 1999. godine odlazi na privremeni rad u Švicarsku, gdje se ubrzo zapošljava i u kratkom roku savladava znanje njemačkog jezika, koje mu omogućava školovanje za specijalista za logistiku (Logistikfachmann).

U Švicarskoj se aktivno uključuje u rad internet portala croatia.ch te postaje njegov dopisnik a nedugo zatim učlanjuje se u NK Croatia Zürich, koji je osnovan 1969. godine u kojem su se okupljali Hrvati Zürich-a i okolice. Ubrzo se aktivno uključuje u rad samog kluba i postaje njegovim glasnogovornikom. U upravi kluba proveo je dugi niz godina upoznavši tako sve strukture kluba i članstvo.

U veljači 2013. godine nakon 20. godina provedenih u HSP(1861) pristupa Hrvatskoj čistoj stranci prava – HČSP. U travnju iste godine na Izbornom zboru podružnice u Švicarskoj biva izabran za tajnika podružnice, dvije godine kasnije na izvanrenom Zboru podružnice izabran je za predsjednika podružnice HČSP-a Švicarska, a tu dužnost obnaša i danas.

U međuvremenu njegova aktivnost u Švicarskoj vodi se i na sportskom planu, pa tako 2014. godine postaje predsjednikom najstarijeg nogometnog kluba u Švicarskoj, NK Croatia Zürich. Izborom Stjepana Špehara dolazi do velike smjene generacija što ne mora nužno dobro okončati, no on je unatoč svim pritiscima ostao dosljedan klubu i stranci kojoj pripada, te je dokazao da može kvalitetno voditi klub bez obzira na stranačku “obojenost” i bez obzira na svoju mladost.

Na IX. i X. općem Saboru HČSP-a Stjepan Špehar ulazi u Glavni stan stranke kao jedini član stranke iz iseljeništva, dok je na XI. Općem Saboru 2016. godine uz članstvo u Glavnom stanu imenovan međunarodnim političkim tajnikom stranke. 2017. godina bila je vrlo burna godina za HČSP, koji je napravio zaokret od politike koju su vodili bivši stranački dužnosnici, a to je dodvoravanje HDZ-u, ne bi li uzeli mrvice sa stola, koje im je ta stranka davala i obećavala. Odluka Glavnog stana početkom godine je bila da se na lokalne izbore iste te godine nikako ne ulazi u koalicije s tom strankom, kao i strankom HSP AS, koji je najprije vodila lažna pravašica Ruža Tomašić, a koja je prevarila HČSP za saborski mandat, a kasnije su je vodila dva hdz-ova satelita Tepeš i Ćorić, koji su također nastojali uništiti HČSP pod svaku cijenu i nisu poštivali potpisane ugovore, zbog svega toga HČSP-u je nanešena velika šteta i stranka je gotov četiri godine tapkala u mjestu. Nažalost neki od dužnosnika stranke oglušili su se na tu odluku Glavnog stana stranke i ulaze u koaliciju sa HDZ-om zbog čega tadašnji predsjednik stranke Davor Trbuha uz podršku većine članova Glavnog stana raspušta ŽV Splitsko-dalmatinske županije, kao i dio podružnica u toj županiji. Tim činom prekinuta je dvadesetogodišnja vladavina ljudi u stranci, koji su svoje interese stavljali ispred stranačkih, a što je narod često nazivao i izdajom čisto-pravaških načela. Nezadovoljni članovi stranke pokušali su najprije oteti internet stranicu stranke u čemu ih je spriječio upravo Stjepan Špehar, njegovom brzom reakcijom stranica je nakon nekoliko sati opet bila pod kontolom tadašnjeg legalnog vodstva stranke. Kad im otuđivanje internet stranica stranke nije uspjelo, pokušali su pučem uzeti stranku i internet stranice, poslužili su se udbaškim metodama iz 90-tih, te su u Splitu održali Sabor stranke i izabrali novo vodstvo. Ministarstvo Uprave RH odbilo im je zahtjev i proglasilo je XI. Opći Sabor HČSP-a jedinim legalnim, te je tako i Stjepan Špehar sudjelovao u provedbi lustracije u redovima HČSP-a.

Nakon što si je general Slobodan Praljak oduzeo život u haškoj sudnici, Hrvati u Švicarskoj osjećali su da bi morali i sami kriknuti protiv nepravde, koja je učinjena generalu Praljku i Hrvatima u BiH. Stjepan Špehar aktivno se uključio u organizaciju prosvjeda sa kojeg je poslana poruka da “Sloboda(n) nije zločin(ac)!!” – Freiheit ist kein Verbrechen. Prosvjed je održan 9. prosinca 2017. godine u Zürich-u uz sve dozvole vlasti, ali od strane švicarske policije nije dozvoljeno isticanje slike generala Praljka.

Nadalje aktivnosti Stjepana Špehara ne prestaju ni na sportskom planu, pa se tako Stjepan Špehar sredinom 2018. godine zalaže za povratak svog kluba u Udrugu hrvatskih nogometnih klubova u Švicarskoj, na sastanku na kojem njegov klub biva potvrđen za člana udruge, dolazi do obrata i izvanredne skupštine udruge, na kojoj je izabran za predsjednika. Na inicijativu i poziv dugogodišnjeg pravaša Damira Petkova ulazi u odbor za organizaciju dana sjećanja na žrtvu hrvatskog grada heroja Vukovara te aktivno sudjeluje u istoj, što je prvi puta od samostalnosti RH da Hrvati u Švicarskoj imaju organizirani program na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

Ciljevi i aktivnost stranke u budućem razdoblju pod vodstvom Stjepana Špehara

Pravaštvo nije umrlo kako su neki govorili, ali je na žalost na koljenima, ono se nalazi na marginama političkog života u Republici Hrvatskoj, koja slijepo slijedi politiku još jedne tamnice hrvatskog naroda, samo ovaj puta se ta tamnica ne zove kraticom “YU”, nego “EU”. Takozvane političke elite u RH svaki pokušaj neke domoljubne, konzervativne, nacionalističke stranke kao što je HČSP etiketiraju jednom riječju kao zlo. Za njih je povijest Hrvata stala 10. travnja 1941. godine i nastavila se 1945-te kada su njihovi preci u krvavom pokolju na Bleiburgu i križnim putevima diljem novostvorene tamnice Hrvata stvorili državu lažnog “bratstva i jedinstva” u kojoj su Hrvati bili sve samo ne ravnopravni, iz koje su Hrvati bježali da bi živjeli u slobodi, ali su ih udbaške ubojice tražile i ubijale jer su željeli da se zatre hrvatsko ime i hrvatski narod. Danas imamo slobodu na papiru, koji ništa ne vrijedi, danas je Hrvatska opet u nekakvoj zajednici tobože ravnopravnih država u koju je gurnuta na silu da bi nekakvi anemični političari nahranili svoj ego.

HČSP u budućnosti mora ojačati svoje redove istinskim domoljubima i čistim pravašima, ojačati stranku u svim općinskim, gradskim i županijskim organizacijama i mora svojim poštenim radom za dobrobit svoje zajednice, domovine i naroda, otvoriti oči zaslijepljenom hrvatskom narodu, koji ne shvaća da se sloboda za koju smo dva puta prolijevali krv vrlo brzo može pretvoriti u ropstvo u kojem ćemo izgubiti svoj jezik, svoju kulturu i na kraju i svoje hrvatsko ime.

HČSP će se intezivnije zalagati za izlazak iz Republike Hrvatske iz EU i neizlaskom na izbore za EU parlament dajemo do znanja da ne priznajemo članstvo Hrvatske u toj zajednici i da ćemo poduzimati sve demokratske metode kako bi RH što prije postala samostalna i nezavisna Hrvatska za koju su ginuli hrvatske kćeri i sinovi.

HČSP u svom programu ima za cilj, ujedinjenje svih pravaša. Tome cilju težiti ćemo i dalje, na tom trnovitom putu nadamo se da će u susret nama ići pravaši, koji su shvatili da HDZ nije čuvar pravaštva već njegov krvnik, koji nastoji da pravaštvo nestane iz političkog života Hrvatske jer neki novokomponirani desničari trebaju doći na naše mjesto, koji će lutati na političkoj sceni i neće istinski štititi interese hrvatskog naroda i domovine, a takvih već ima previše. Nadamo se da će ti pravaši provesti lustraciju u svojim redovima kao i HČSP i očistit stranke od “dobronamjernika”, koji bi uzeli mrvice sa stola koje im se nude za daljnje razbijanje pravaškog jedinstva.

Dok smo mi pravaši razjedinjeni državu nam vodi stranka koja je provela privatizaciju, koja je postala sinonim za pljačku države i njenih dobara. Ta ista stranka za svoje partnere uzela je čelnike takozvane manjine, čiji su članovi “partije” aktivno pomagali agresiju na RH 90-tih, a sada nam nastoje u što više lokalnih jedinica uvesti svoje pismo, očito kao znak da Hrvat još uvijek nije sam sebi gazda i da oni koji ovu zemlju ne smatraju svojom domovinom imaju veća prava od hrvatskih branitelja, umirovljenika, radnika, mladih Hrvatica i Hrvata na kojima na kraju ostaje ova država izborena nemtnutim krvavim ratom.

HČSP će nastaviti sa obilježavanjima i komemoriranjem svih stratišta Hrvata od Bleiburga, preko Jazovke, Baćina, Škabrnje, Voćina i Vukovara. Ne možemo dozvoliti da se zatre povijest i da slijepi idemo u neizvjesnu budućnost. HČSP će nastaviti ukazivati na lažne mitove kao što su “logor” Jasenovac i “ustanak” u Srbu, kako bi sa hrvatskog imena oprali ljagu koja je 45. godina bacana na naše hrvatsko ime, našu katoličku vjeru, crkvu, kardinala Stepinca i svetu domovinu Hrvatsku.

U medijskom mraku pod potpunom cenzurom medija, koji rade u službi jedne partije to neće biti ni malo lako, ali imamo vjeru u hrvatski narod, koji jedini ima legitimitet da kaže lopovima i ratnim profiterima DOSTA!

Bog i Hrvati! Za Dom spremni!