• Twitter
  • Facebook
  • Feed

14. srpnja 1889. – 2009. – 120. obljetnica rođenja Poglavnika dr. Ante PavelićaPiše: Luka Podrug, 9. srpnja 2009.
KAKVA JE TO DRŽAVA U KOJOJ JE MOGUĆE UCIJENITI PREMIJERA I PRISILITI GA NA VRHUNCU MOĆI NA OSTAVKEU BEZ PRAVA NA OBRAZLOŽENJE ? KRAJNJI JE ČAS DA SE SVI OZBILJNO UPITAMO TKO STVARNO VLADA HRVATSKOM. TKO NAM BIRA I SMJENJUJE VODEĆE LJUDE?

Bože čuvaj Hrvatsku. Udijeli pamet svim njenim ljudima. Otvori oči slijepcima, povrati sluh gluhima, daj razum potrebnima… Molimo se nakon održanog sabora HDZ- a. Bila je ovo do sada neviđena manipulacija. Treba li se čuditi oduševljenoj masi na saboru, posebno izaslanicima koje poznajemo kao časne, poštene, razumne, racionalne i normalne ljude. Onima koji se ne bi imali čemu veseliti, a opet oduševljeno plješću, čovjeku koji ih napušta i poigrava se sa strankom i državom. Sam sabor je bio duboko kontradiktoran, a ponašanje većine sabornika protivno logici i zdravom razumu. Naime voljeni vođa odlazi a oni koji ga obožavaju to slave umjesto da tuguju. On njih ostavlja bez objašnjenja a oni u deliriju oduševljeno plješću na svaku njegovu riječ. Ovo je neviđen primjer masovne hipnoze. Kapetan bježi prvi s nasukanog broda, a umjesto isprike onima koje ostavlja, on drži trijumfalistički govor, priča na saboru i ponaša se predsjednik HDZ- a, zaboravljajući da je već dao ostavku. Nedemokratski bahato kao kakav srednjovjekovni kralj ili car svu stranačku i državnu imovinu raspoređuje nasljednicima i to samo svojim osobnim poslušnicima i izabranicima. Jadranki je tako za rođendan poklonio malu sitnicu, samo stranku i državu. Očito ga je dobro zadužila. Zašto masa prihvaća to bahaćenje bez pokrića? Ne samo prihvaća nego i odobrava.

Sve ovo bilo bi donekle logično, razumljivi i prihvatljivo samo ukoliko bi pravi razlog Sanaderova povlačenja bila ozbiljna bolest ili osobna ili obiteljska pogibelj. Srećom to nije razlog za povlačenje, ako je vjerovati glavnom liku iz najnovije hrvatske bajke. Sve drugo je strašno i za našu budućnost i za demokraciju i za ukupni zdravi razum cijele nacije.

Oni koji su ga ucijenili nisu mu dali ni vremena ni mogućnosti za časni uzmak niti suvislo obrazloženje. Na vrhuncu moći iznenada se povlači najmoćniji čovjek države a da ga nitko od nadležnih ne smije ni upitati za razloge niti ih on smije reći. Zašto odlazi premijer? Tko ga je prisilio na ostavku?

Kakva je to država u kojoj netko može prisiliti na ostavku ili bilo čime ucijeniti premijera koji ima čvrstu i stabilnu većinu u Saboru i nadzor nad svi političkim, medijskim i gospodarskim centrima moći? Imamo li i svi mi razloga za ozbiljnu zabrinutost i strah ukoliko je ucjenama bilo kakve vrste moguće ukloniti tako moćnog čovjeka.

Krajnji je čas da se svi ozbiljno upitamo tko stvarno vlada Hrvatskom. Tko nam bira i smjenjuje vodeće ljude? Vraća li dug onima što su mu pomogli da krađom glasova postane predsjednik HDZ- a i da li su ga ti isti moćnici iz sjene sada radi neposluha, ucjene ili nekog drugog razloga i potjerali sa mjesta predsjednika HDZ – a i predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

I Jadranku Kosor su svi izaslanici prihvatili ponizno i jednoglasno, iako ne uživa nikakav osobni, obiteljski ni politički ugled ni u stranci ni u javnosti. Žena je to koja skriva svoje porijeklo, svoje brakove, dvadesetak godina biografije i članstvo u SK pokretu za Jugoslaviju zajedno s Veljkom Kneževićem u najkritičnijim trenutcima devedesetih godina.

Sada likuju nelustrirani kadrovi Jože Manolića s Pantovčaka i iz Banskih dvora. Na svoje su došli i udbaši iz vodstva HDZ- a kao i urednici vodećih medijskih kuća. Trenutačno imaju kompletnu, jedinstvenu i neograničenu vlast u Komunističkoj Republici Hrvatskoj.

Poslije ovoga Stipe Mesić nakon isteka mandata na Pantovčaku može opet u Banske dvore. Vrlo brzo će i Hebrang odustati od kandidature za predsjednika iako to još ni on ne zna. Sanaderu je kako kaže ovo novi početak. Čega? Ima li on neku drugu Hrvatsku i koju će ga netko opet instalirati na vrh?

Hrvatski list, 9. srpnja 2009. Luka Podrug