• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Proglas HČSP-a Europa povodom parlamentarnih izbora u RHHrvatski  državljani koji žive izvan granica današnje Republike Hrvatske a žele  sudjelovati  na parlamentarnim izborima prema diskriminirajućoj odredbi, moraju se prethodno registrirati ako žele konzumirati svoje glasačko pravo.

Apeliramo na hrvatske državljani izvan Domovine (BiH i svijet) da  iziđu na izbore te da blagovremeno popune obrazac u te isti pošalju najkasnije do 19.11.2011. poštom ili telefaksom na nadležno diplomatsko-konzularno predstavništvo.

Vlada Jadranke Kosor u dogovoru sa oporbenim SDP-om i koalicijom iz kokošinjca te po diktatu srpskog koalicijskog partnera Milorada Pupovca te Europske zajednice promijenila je 2010. godine Ustav i izborni zakon kojim su birači XI. izborne jedinice uvođenjem fiksne kvote od tri zastupnika Hrvati izvan domovine stavljeni u potpuno podređen položaj. Tako glas 66 Hrvata iz XI. izborne jedinice vrijedi kao jedan glas pripadnika češke ili slovačke manjine u RH!

Unatoč tome HČSP apelira na Hrvate izvan domovine da iziđu na izbore, a nadamo se da će u HČSP-u prepoznati istinsku tumačicu i braniteljicu prava i interesa Hrvata izvan domovine a posebice onih iz BiH. Naime, jedino HČSP je još 2010. predala Ustavnom sudu Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti uvođenja fiksne kvote s Ustavom RH, tražeći 14 zastupnika (9 iz BiH a 5 iz „dijaspore“).

Budući da se Ustavni sud na naš zahtjev oglasio da je „nenadležan za Hrvate izvan Hrvatske“, pravdu ćemo tražiti pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strasbourgu jer je neprihvatljivo da  404 959 registriranih birača u 11. izbornoj jedinici ima pravo na samo tri zastupnika, dok srpska manjina s 190.510 registriranih birača ima pravo na najmanje tri zastupnika. U ostalih deset izbornih jedinica je prosjek ispod 400.000 birača i oni imaju pravo na 14 zastupnika. Ostalih pet manjinskih zastupnika bira se sa 1700 ili čak s 305 glasova (Nazif Memedi).

Zato ovaj put dajte svoj glas koaliciji HČSP-a i HSP-a dr. Ante Starčević koju predvodi nositeljica svih lista Ruža Tomašić.

Ivan Lozo, međunarodni tajnik HČSP-a