• Twitter
  • Facebook
  • Feed

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST HČSP-a: ZAKON O HRVATSKIM BRANITELJIMAhcsp_zds1

U srijedu 27. rujna 2017. godine, svjedočili smo istupu ministra branitelja generala Tome Medveda, koji je pred Hrvatskim državnim saborom obrazložio prijedlog novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja.

HČSP podržava ovaj prijedlog Zakona iz nekoliko razloga.

1. U preambuli Zakona konačno se označavaju svi agresori na Republiku Hrvatsku, bez iznimke, što je naravno izazvalo reakciju, kako srpskih terorista i pobunjenih separatista u Hrvatskoj, tako i službene četničke politike u Beogradu, koja svim silama pokušava umanjiti svoju ulogu u agresiji i gurnuti svoju krivicu ispod europskog tepiha.

2. Po prvi puta je napravljen prijedlog Zakona koji je problemima braniteljske populacije prišao sveobuhvatno, uvažavajući sve kategorije, te navodeći razliku između borbenog i neborbenih sektora, kao i uvažavajući doprinos hrvatske braniteljske populacije u Bosni i Hercegovini.

3. Iz Zakona je vidljivo da su ga radili ljudi koji poznaju tematiku i koji su i sami bili hrvatski branitelji ili pripadnici obitelji hrvatskih branitelja.

4. Isčitavajući prijedlog Zakona, došli smo do spoznaje, da je isti konačno postao afirmativan za braniteljsku populaciju u cijelosti, ostavljajući prostor braniteljima na onim pozicijama koje su zaslužili svojim djelovanjem pri stvaranju  hrvatske države.

Jedina primjedba koja dolazi od nas iz HČSP-a odnosi se na činjenicu da je ovaj Zakon došao prekasno za sve one hrvatske branitelje, koji su si, zahvaljujući mačehinskom odnosu hrvatskih vlasti lijevog (SDP) i desnog (HDZ) krila komunističke partije i njihovih satelita, oduzeli život.

HČSP čestita generalu Tomi Medvedu i njegovim suradnicima na ovom prijedlogu Zakona, te se nadamo da će se Zakon u potpunosti implementirati, kako u pravni, tako politički i svaki drugi prostor Republike Hrvatske, te da ne će ostati samo mrtvo slovo na papiru. Da se to ne dogodi HČSP predlaže Hrvatskom državnom saboru da ovaj zakon prilikom donošenja dobije ustavne prerogative.

Bog i Hrvati! Za dom spremni!
HČSP