• Twitter
  • Facebook
  • Feed

PREDSTAVLJENA KNJIGA Gorana Rohačeka “Hrvatsko pravaštvo na prijelazu tisućljeća”06. ožujka 2009.
Knjiga na četiri stotine stranica nastala je desetogodišnjim prikupljanjem dokumenata, fotografija i intervjua vodećih pravaških čelnika, opisivanjem zbivanja na hrvatskoj političkoj sceni u kojoj su pravaši na početku devedesetih godina uz HDZ i predsjednika Tuđmana odigrali vodeću političku ulogu, ali i u obrambenom Domovinskom ratu. U njoj su opisani usponi i padovi hrvatskog pravaštva, velebni dani i dani poraza u desetogodišnjem vremenskom razdoblju od 1992. do 2002., pod kraj dvadesetog stoljeća i na prijelazu u dvadeset i prvo.

Pregled je to razvoja pravaštva koncem 20. stoljeća, politički bez uljepšavanja knjiga faktografski daje presjek zbivanja unutar pravaškoga pokreta. – Pravaštvo ima svoju povijest, tradiciju i iznimno bogatu političku baštinu. Od samog svog nastajanja cilj su pravaštva općenacionalni hrvatski interesi, stvaranje hrvatske države i očuvanje hrvatske državnosti te boljitak hrvatskog naroda u svakom pogledu, piše u proslovu Rohaček.

Knjigu o suvremenom hrvatskom pravaštvu, osim autora, predstavili su i bivši saborski zastupnik i obnovitelj HČSP-a Ivan Gabelica te Josip Miljak, predsjednik HČSP-a, koji je rekao: – Ta je knjiga dobar pregled zbivanja oko pravaške ideje. Goran je to dobro napravio na jedan autentičan način, sa stvarnim autorima i izjavama. Ona je jasan pokazatelj kako je pravaška ideja uvijek u sukobu s onima koji ne žele stvarnu hrvatsku državu, ne žele njen pravi suverenitet. Zbog toga se otpori javljaju i među pravaše ubacuju umjetni sukobi, stvaraju se razdori, što je rezultiralo stvaranjem brojnih stranaka. Ova knjiga je i pokazatelj da ta pravaška ideja zapravo uopće nije zaživjela u hrvatskom društvu od demokratskih promjena pa do sad. Knjiga nosi naziv “Hrvatsko pravaštvo na prijelazu tisućljeća”, a može se slobodno nazvati pokušaj uvođenj a pravaštva u hrvatski politički i javni život. Jer da se o stvarno dogodilo, sada ne bismo bili u ovoj situaciji, nego bismo imali suverenu i jaku hrvatsku državu. Znači tu se vidi da je ta pravaška ideja ugušena na ovaj ili onaj način i nije mogla ozbiljnije zaživjeti, ali nadamo se da će se uspjeti oporaviti i vratiti.

Knjiga je razdijeljena u 12 poglavlja gdje svako poglavlje predstavlja jednu godinu od 1990. do 2002., mada se većina knjige osvrće na period od predsjedničkih i parlamentarnih izbora zakazanih za 2. kolovoza 1992. gdje je Hrvatska stranka prava sa svojim predsjednikom Dobroslavom Paragom bila konkurent predsjedniku dr. Tuđmanu i njegovoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Nakon raskola u Hrvatskoj stranci prava i famoznog prepucavanja između Ante Đapića i Parage knjiga završava 19. srpnja 2002. godine, kada nakon gotovo cijelog desetljeća od posljednjeg izlaska na izbore jedinstvene Hrvatske stranke prava, Ministarstvo pravosuđa RH za predstavljanje i zastupanje u javnosti HSP-a ovlašćuje Antu Đapića.

– Knjiga odgovara na pitanje je li pravaštvo doseglo vrhunac za vrijeme starčevića, Kvaternika, Franka i Kumičića ili se to tek treba dogoditi. Ja tvrdim da je ovo potonje točno, ističe Rohaček, te dodaje kako knjiga nije namijenjena političarima i pravaškim vođama, već hrvatskom narodu, svima koji su branili domovinu, neki s oružjem u ruci, neki političkom aktivnošću, a neki rađanjem djece i osnivanjem obitelji. (Međimurske novine, 03. ožujka 2009.)

Nema komentara