• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Pravaši traže da se veličanje jugokomunističkih simbola kazneno goniBRUXELLES Peticijski odbor registrirao i Europskom parlamentu proslijeđuje peticiju o zabrani veličanja titoističkog komunističkog režima

peticija o zabrani skupova-jakeljic

Nakon što su u lipnju proše godine uputili peticiju Europskom parlamentu o zabrani veličanja titoističkog komunističkog režima u Hrvatskoj, a koja je u Bruxellesu zaprimljena 12.srpnja 2016., istaknuti hrvatski pravaši i raniji politički emigranti iz Njemačke, Bože Jakeljić (HČSP) i Ivan Lozo (HSP), obojica iz Kölna, nedavno su zaprimili obavijest kako je njihova peticija bila predmetom sjednice Peticijskog odbora te da je registrirana pod brojem 0666/2016.

Propisana kazna

Drugim riječima to znači da je prošla prvo čitanjete i da će sada biti prevedena na sve jezike EU. Kad tako prevedena opet dođe Peticijskom odboru, po proceduri ona će biti proslijeđena EU parmalentu na raspravu.

Kao što smo već ranije pisali, Lozo i Jakeljić su uputili peticiju Europskom parlamentu kojom se, temeljem rezolucija 1096.i 1481. VijećaEurope (Rezolucije o potreb i osude zločina totalitarnih komunističkih režima), traži da EU parlament, odnosno njegova nadležna Komisija, naloži Republici Hrvatskoj da se bez odlaganja zabrani manifestacije kojima se veliča titoistički jugokomunistički režim i ističu njegovi simboli te da takve pojave kazneno goni.

U istoj peticiji su tražili od nadležnih tijela u Bruxellesu da se Hrvatskoj naloži preimenovanje svih ulica i trgova koje nose ime Josipa Broza Tita kao i da se ubuduće zabrani imenovanje ulica i trgova njegovim imenom. U peticiji EU Parlamentu Lozo i Jakeljić su se pozvali na odluku Hrvatskog državnog sabora od 30.lipnja 2006., kojom je prihvaćena Rezolucija 1096. i1481. Vijeća Europe i člankom 154. Kaznenog zakona kojim je propisana kazna za veličanje i isticanje simbola totalitarnih režima.

Unatoč tim zabranama svake godine u svibnju u Kumrovcu okupljaju tisuće sljedbenika diktatora J.B.Tita i njegova totalitarnog jugokomunističkog režima – napisali su potpisnici peticije dodajući kako se „tom prilikom veliča komunistički totalitarni režim te se ističu njegovi simboli.“

Ivan-Lozo-Boze-Jakeljic-2

Žrtve Titova režima

–Organi Republike Hrvatske to do sada nisu sankcionirali ni zabranili–naveli su u peticiji u kojoj potpisnici još nabrojali odgovornost J. B.Tita za masakre i ubojstva nakon Drugog svjetskog rata te iznijeli podatke neovisnog povjesničara Rudolpha Josepha Rummela prema kojem su u razdoblju od 1944. do 1987. oko 1,072 milijuna osoba bile žrtve Titova režima.

Zanimljivo je istaknuti kako je EU parlament već ranije usvojio jednu Lozinu i Jakeljićevu peticiju. Radilo se o peticiji od 13.3.2010. kojom su dvojica poznatih političkih emigranata iz Kölna tražili i izručivanje hrvatskih državljana Njemačkoj koje se sumnjičilo počinjenje političkih motiviranih kaznenih djela. Nedugo nakon usvajanja njihove peticije u EU parlamentu, o čemu su tada dobili i pismenu potvrdu, dvojica osumnjičenika Josip Perković i Zdravko Mustač su kasnije izručeni Njemačkoj i osuđeni na sudu u Münchenu.

Hoće li i ova druga Jakeljićeva i Lozina peticija polučiti rezultate kao i ona prva iz 2010. godine, vidjet će se nakon što je Peticijski odbor proslijedi njihovu najnoviju peticiju na raspravu u Europski parlament.

Izvor: Fenix Magazin