• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Pomak u Solinu dao podršku biskupu Vladi Košiću: Nitko ne smije zabranjivati vjeronaukPodrug-Solin-1
Luka Podrug kaže da je nevjerojatno da u zemlji s ogromnim brojem vjernika netko nameće tezu o ukidanju vjeronauka u školama

Članovi koalicije Pomak (HSP, HČSP, Obiteljska stranka i Akcija za bolju Hrvatsku) okupili su se u srijedu u Solinu kako bi, između ostalog, dali podršku biskupu Vladi Košiću koji je na misi u nedjelju pozvao vjernike da ne glasaju za SDP.

– Svojim javnim istupima on poziva građane na način koji je vrlo sukladan programu Pomak-a, a svodi se na poruku: vjernici, katolici, branitelji i rodoljubi budite odgovorni i uzmite sudbinu u svoje ruke. Ne dopustite drugima da odlučuju umjesto vas i budite dostojni onih koji su dali živote za Hrvatsku – rekao je Luka Podrug, prvi na listi Pomak-a u X izbornoj jedinici.

Ponovio je da se oni u prvom redu zalažu za lustraciju i da na ovim izborima ne treba glasati za one koji su donijeli lex Perković.

– Katolička crkva je univerzalna i mi prihvaćamo ta načela, svaki totalitarni sustav treba osuditi, a ne samo jedan. Uz branitelje, Crkva je najzaslužnija što danas imamo neovisnu hrvatsku državu, a imamo i cijeli pokret kojem je cilj činiti štetu hrvatskoj budućnosti, koji prečesto omalovažava, da ne kažem karikira izjave crkvenih velikodostojnika, biskupa i svećenika – poručuje Podrug.

Pojasnio je i što za njega znači podjela na lijeve i desne političke opcije u Hrvatskoj.

– Za pravaše općenito kažu da smo desni, a mi volimo za sebe reći da smo ekstremno desni, puno desniji nego što je njihova mjera za izmjeriti naše desnilo! Pod uvjetom, naravno, da desno znači voljeti Hrvatsku, bit nacionalan, biti rodoljub. Hrvatska je jedna od rijetkih država na svijetu u kojoj se lijevo i desno svodi samo na to da ako voliš državu i narod dobiješ etiketu desno, a ako radiš bilo što loše protiv Hrvatske dobiješ etiketu lijevo. Desno u startu bude nazadno, lijevo napredno, a istina je potpuno obrnuta – tvrdi on.

“Solin pravaško uporište”

Osvrnuo se i na stav nekih njegovih političkih protivnika da vjeronauk u školama treba ukinuti.

– Roditelji imaju pravo odgajati svoju djecu i nevjerojatno je da u zemlji u kojoj je ogroman dio vjernika netko nameće tezu da vjeronauk ne bi smio biti u školskom programu. To je nastavak politike koja kaže da država umjesto da odgaja želi preodgajati. Kroz kurikularnu reformu pokušavalo se nametnuti ideološko preodgajanje naroda. Vjeronauk nije samo pitanje tehničke prirode, to je i demokratsko pitanje. Ima li ogromna većina katoličkog stanovništva u ovoj zemlji pravo na odgoj prema svom uvjerenju? Mi mislimo da ima i to im pravo nitko ne smije oduzeti – kaže Podrug.

Anketa lokalnog solinskog portala pokazala je da je Solin i dalje jako pravaško uporište. Od 500 ispitanika 38 posto dalo je glas Pomak-u.

Svjestan sam da to nije realno, ali ni druge ankete nisu realne jer nas se stalno ignorira. Od početka sam tražio jednakost u kampanji i da nije bilo blokade siguran sam da bi ostvarili bolji rezultat. Vjerujem da ćemo proći u ovoj jedinici jer smo zajedno. Bili smo zajedno i kada je Ruža Tomašić bila ovdje na listi. Uvijek kada su pravaši bili zajedno to im je honorirano – zaključio je Podrug, a biračima je poručio da ne glasaju za strane i stranke, već da glas daju ljudima za koje vjeruju da mogu nešto promijeniti.

07.09.2016. u 12:55h
INES BRAJEVIĆ dalmacijanews.hr