• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Podrug na sudu pobijedio “satiričara” Antu TomićaSabor-X-podrug-3
OPĆINSKI sud u Splitu dosudio je Luki Podrugu 25 tisuća kuna odštete u tužbi protiv Slobodne Dalmacije zbog teksta Ante Tomića “Kad Luka Podrug ulovi zlatnu ribicu”.

Sud je utvrdio da je Tomić nezasluženo vrijeđao i podrivao ugled tužitelja te da prikaz Luke Podruga nije dan u dobroj vjeri. Nije prihvaćeno da se radilo o satiri jer se potkopava ugled tužitelja.

Okrutni diktator zarobljen u tijelu bezveznog birokrata…

Tekst je objavljen u studenom 2013. godine, a Podrugu su naročito bili sporni sljedeći dijelovi: “gotovo da biste se sažalili nad mizernim životom te ljudske jedinke”, “on bi se naširoko potpisivao ispod odluke o smaknuću”, te “ništa nije strašnije od okrutnog diktatora zarobljenog u tijelu bezveznog birokrata”.

U odgovoru na tužbu Slobodna je navela da je tekst objavljen u kolumni Vlaška posla te da spada u kategoriju novinarskih promišljanja, odnosno, komentara. Autor je komentirao javne istupe i političke stavove tužitelja pozivajući se na njegove izjave o pitanjima od javnog interesa, poput referenduma o braku i ćirilici te splitskoj Povorci ponosa. Nije bila namjera vrijeđati, već na pomalo satiričan način iznijeti viđenje tužitelja kao javne osobe te vrednovati njegove političke aktivnosti ne zadirući u privatan život.

Neugodnosti u politici, životu i na poslu

Podrug se požalio kako je imao neugodnosti u politici, životu i na poslu, trpio je poruge, vrijeđanja i maltretiranja. Prikazan je kao osoba koja bi potpisivala smaknuća, a on je obiteljski čovjek, otac troje djece, ide u crkvu i pozdravlja s Hvaljen Isus. Sud nije posumnjao u njegove navode te mu je dosudio pola od iznosa kojeg je tražio tužbom.

14. studenoga 2016.
index.hr