• Twitter
  • Facebook
  • Feed

OTVORENO PISMO DRAGANU MARKOVINIhcsp_zastava

“Tko i sam sebe smatra za sužnja, taj se ne mari čuditi ako ga i drugi takovim scene. Tko nije svoj, taj je svačiji, jer od njega ne stoji, čiji će biti. Tko se i hotice za sužnja izdaje, taj nema pravo tužiti se, što ide od ruke do ruke – što menja gospodare.” Dr. Ante Starčević
Tako je zborio otac domovine, a njegove riječi su bezvremenske i danas bi se mogle primijeniti na sve tzv. političare, od tzv. ljevice do tzv. desnice. Posebice na ljude kao što su osnivači “Nove ljevice”, Markovina, Teršelić, Pusić i ini.
U svom intervjuu, Markovina, brani nebranjivo, pokretanje nekakve deklaracije o zajedničkom jeziku s narodima na području bivše propale države. Da nije žalosno bilo bi smiješno. U toj svojoj zaluđenosti, smetnuo je s uma da svaki narod ima svoja specifična obilježja jezika i da je posjedovanje jezika jedna od sastavnica narodne samobitnosti. Po njegovoj logici, zašto onda ne bismo govorili latinski ili mađarski ili možda njemački? Neki bi rekli da je to vraćanje u neka druga vremena, kada su divovi pravaške misli kročili pod ovim nebom i borili se za hrvatski jezik. Pa zar ideje o zajedničkom jeziku ne spadaju u znanstvenu fantastiku, u ideje koje čak ni komunistička partija nije nikada sprovela u djelo, jer su čak i komunisti znali da se s tim nikada nebi mogli nositi, jer je to zadiranje u samobitnost naroda.
 Pročitajte riječi oca domovine o pitanju Hrvatskog jezika.
Mislim da puno možemo naučiti.
“Hervatski jezik pokaza i pokazuje da je ne samo prijetan nego da je i prečvrste naravi. Ovaj jezik ne treba nikakvu povlasticu, nikakvu zaštitu: uz jednaku slobodu, 
u jednakih okolnosti, on se ne boji nadtecanja s nijednim susjednim jezikom. Dakle on ne pita drugo nego slobodu.”
”Hervati traže jezik, u kome bi pisali, oni su ga već odavno našli u stotinam knjigah i milionim dušah. Hervati imaju tri nariečja: štokavsko, kajkavsko i čakavsko, i svako je izobraženie nego li ono, koga neki “srbskim” zovu. Hervatu, koi se je tuđinstvom pokvario, treba se naučiti svoj jezik, a ima odkuda. Mi o tome danas i radimo i ne želimo ni jedno od ona tri nariečja posve zabaciti.”

I na kraju što se tiće najnovije izjave da bi izbacio spomenike HOS-a i vojne policije u Splitu pa tko si ti jadu neljudski i od kuda ti pravo tako nešto pomisliti, a kamoli iznjeti u javnosti. Sa koliko ćeš nas još bisera iznenaditi nebi li se takvim gnjusnim izjava promovirao prije Lokalnih izbora. Vrati se u rupu iz koje si ispuzao.

Bog i Hrvati!
Za Dom!

HČSP