• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Održana svečana Akademija povodom 100. obljetnice smrti dr. Josipa FrankaZagreb, 16. prosinca 2011.

U organizaciji Hrvatske čiste stranke prava 16. prosinca 2011. u Hrvatskom institutu za povijest u Zlatnoj dvorani, je održana svečana Akademija povodom 100 godina od smrti dr. Josipa Franka. Akademiju je uvodnim govorom otvorio predsjednik HČSP-a Josip Miljak, a nazočnima se obratio i dopredsjednik našega koalicijskoga partnera HSP dr. Ante Starčević, prof. Ivan Tepeš.

U prepunoj dvorani predavanja su održali dr. Stjepan Matković autor knjige Čista stranka prava, Ivan Gabelica obnovitelj HČSP-a, dr. Zlatko Hasanbegović te odvjetnik i publicist Tomislav Jonjić. Akademik Dubravko Jelčić zbog bolesti nije mogao prisustvovati Akademiji, no poslao je poruku isprike i pozdrava. Voditelji Akademije su bili Frano Čirko, Jasenka Okroša i Ivan Markanović. Predavači su svojim briljantnim izlaganjima oduševili nazočne, oslikavši Josipa Franka kao jednu od najznačajnijih političkih i pravaških figura toga doba i naravno što uz to neminovno ide, prešućivanog i ocrnjivanog od svih režima kojima nije odgovarala državotvorna pravaška misao. HČSP će izdati Zbornik radova svih predavača.

Izaslanstvo Hrvatske čiste stranke prava je prije Akademije položilo vijenac i zapalilo svijeću na grobu dr. Josipa Franka, i tako na dostojanstven način obilježilo 100. obljetnicu smrti ovoga prešućivanog velikana. Namjera nam je od gradskih vlasti tražiti i ulicu koja bi se nazvala po njemu i postaviti ploču na kuću u kojoj je živio, na uglu Tesline i Zrinjevca, a koju je morao prodati jer je sav svoj imetak ulagao u oživotvorenje pravaške ideje i izdavanje pravaških glasila. Zbog svega, na kraju je umro u tuđoj kući kao siromah.

Bog i Hrvati!