• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Obilježena 71. obljetnica mučeničke smrti Jure FrancetićaFrancetić-2013
Dana 27. prosinca 2013. u Slunju je obilježena 71. obljetnica mučeničke smrti krilnika Jure Francetića. Izaslanstvo HČSP-a je predvodio predsjednik stranke Josip Miljak, a nazočili su članovi iz Zagreba, Rijeke, Kastva i Pule. Na mjestu nekadašnjeg skromnog spomenika položen je vijenac i zapaljene su svijeće.

Jure Francetić je istinski hrvatski junak i njega se, bez obzira na žestoke otpore službene Hrvatske, nikada ne smije zaboraviti. Ne pristajemo na to da se i dan danas iz službenih državnih krugova kao heroji slave oni koji su se borili protiv Hrvatske i ubijali su Hrvate, izborili su Jugoslaviju i komunističku diktaturu, a stvarni naši junaci i državotvorci još nose nametnute stigme zločinaca. Na takvim temeljima se ne može graditi nikakva hrvatska država, što posebno kulminira u zadnje vrijeme i pokazuje svu nakaradnost takvih nastojanja.

Kao zapovjednik čuvene Crne legije, Francetić je za samo deset dana porazio majora Dangića i njegovih 12.000 četnika, te oslobodio istočnu Bosnu i spasio tamošnje stanovništvo od pokolja koji je već bio započeo. Desetog travnja 1942. Francetić je izbio na Drinu, na mjestu gdje se Drinjača u nju ulijeva, što je 15 km uzvodno od Zvornika. Legija je tu veliku bitku dobila sa samo 800 vojnika, prva i druga bojna, a operacija Trio je za to predviđala dvije divizije, talijansku i njemačku, i deset domobranskih bojna i ona je trebala krenuti tek 15. travnja.

Međutim otkrivena je zavjera Talijana, koji su tom operacijom ustvari trebali učvrstiti vlast četnika u istočnoj Bosni, koji su se već bili spojili s Nedićevcima iz Srbije, i Francetić je s Legijom krenuo prije, uz veliko negodovanje Talijana, i tako im pomrsio račune odbacivši sve četnike preko Drine. Crna legija uopće nije bila predviđena u tim podlim talijanskim planovima.

Kasnije operacija Trio II ipak kreće, ali bez Talijana u glavnim borbama, jer su oni samo trebali zatvoriti prostor prema Zelengori, kako se zločinačke preostale partizanske snage ne bi mogle izvući iz obruča. Tu operaciju neprijateljske snage nazivaju Treća ofenziva. Nanijevši teške gubitke partizanima i stjeravši ih u kut, operacija Trio II ipak ne uspijeva do kraja uništiti neprijatelja, jer su Talijani namjerno zakasnili nekoliko dana i tako partizanima osigurali neometano povlačenje na Zelengoru. Talijani su za NDH bili neprijatelji a ne saveznici, u nekim situacijama podmukliji od četnika i partizana.

Jure Francetić je 1942. onemogućio majora Dangića u izvršenju pokolja u Srebrenici i drugdje, ali je zato Dangićev nasljednik Ratko Mladić dovršio 1995. ono što Dangić nije uspio. „Zločin“ Jure Francetića, je isti kao i „zločin“ branitelja u Domovinskom ratu, nije smio pobijediti ni on ni branitelji. Za velikosrbe i domaće izrode je najveći mogući zločin sama uspostava hrvatske države.

Vitez Jure Francetić, s nama je !
Bog i Hrvati ! HČSP

Dnevno.hr

Francetić-2013-2
Francetić-2013-3