• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Neznanje je majka svih zala!Piše: Goran Rohaček, 14. srpnja 2008.
Nemajući snage ni hrabrosti potpisati se, osoba pod pseudonimom ˝Jedan Međimurac˝ u 2776. broju lista ˝Međimurje˝ iznosi cijeli niz povijesnih neistina pri čemu još i javno blati Hrvatsku čistu stranku prava, te njene najviše dužnosnike.
Tako on već na početku teksta piše da je Pavelić predao Međimurje Mađarima, što ne odgovara povijesnoj istini. Naime, Nezavisna Država Hrvatska nikad nije potpisala bilo kakav sporazum ili ugovor o granicama s Kraljevinom Mađarskom koji se odnosio na Međimurje, niti pak se mirila s aneksijom Međimurja. Prava je istina da je Mađarska iskoristila povijesni trenutak stvaranja Nezavisne Države Hrvatske, i još dok uopće nije ni stvorena hrvatska oružana sila, u prvom tjednu postojanja Hrvatske države, okupirala hrvatske krajeve Baranju (11.travnja) i Međimurje (16. travnja) 1941. godine. Tako su se Međimurje i Baranja našli pod okupacijom za vrijeme Drugog svjetskog rata, baš kao što se i trećina Hrvatske našla pod okupacijom za vrijeme Domovinskog rata.
Da se hrvatske vlasti nisu mirile s aneksijom Međimurja dokazuju i žestoki i intenzivni pregovori s mađarskim vlastima oko vraćanja Međimurja Hrvatskoj započeti već krajem svibnja te godine, koje su nakon početnog neuspjeha hrvatske vlasti odugovlačile ne bi li s vremenom pridobili Nijemce na svoju stranu, i preko njihove arbitraže vratili Međimurje u sastav Države Hrvatske. Pavelić je išao tako daleko da je zahtjev za povrat Međimurja matici Domovini uputio i samom Hitleru, na što je ovaj pristao, ali uz uvjet da se Međimurje Hrvatskoj vrati tek nakon završetka rata. Logično da tek nakon završetka rata, kako bi se izbjegla mogućnost vojnog sukoba dvaju saveznika (Hrvatske i Mađarske) za vrijeme ratnih operacija, i time doveli u još veće pitanje konačan ishod rata.
Nadalje, ˝Jedan Međimurac˝ u izrazito negativnom smislu opisuje hrvatski usklik ˝Za Dom spremni˝ automatizmom ga prozvavši ‘ustaškim pozdravom’, što također ne odgovara istini. Uzvik ¨Za Dom spremni¨ i njegove inačice Hrvati koriste kroz cijelu svoju slavnu povijest. Tako je već 1074. godine jedan od najvećih hrvatskih kraljeva Petar Krešimir IV. upotrijebio pozdrav ˝Spremni!˝ naglasivši time da su Hrvati spremni na obranu svoje Domovine od Venecije, a Nikola Šubić Zrinski prilikom proboja turske sile kliče ¨Za Dom! Za Dom!˝. Od samih početaka svoga postojanja hrvatske domobranske pukovnije služe se poklikom ˝Za Dom spremni˝, a najveći hrvatski ban Josip Jelačić kliče – ˝Za Dom! Spremni umrijeti!˝.
˝Za Dom spremni˝ koriste i sve formacije hrvatske domovinske vojske u Drugom svjetskom ratu, a sa ovim poklikom 1991. u boj odlaze na sve fronte Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine bojovnici pravaškog HOS-a u čijim su redovima život za Domovinu položili i mnogi Međimurci (Zoran Kirić iz Nedelišća, Željko Preksavec iz Križovca, Blaženko Peras iz Čakovca…). Stara narodna poslovica kaže da je neznanje majka svih zala, pa je stoga velika šteta što jadan jedan Međimurac puno toga ne zna.

Bog i Hrvati! Za Dom spremni!

Dopredsjednik HČSP-a:
Goran Rohaček