• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Na početku suđenja GotoviniMOJA DESNICA Luka Podrug

Križni put Ante Gotovine

Dragi moj generale, sretan ti Uskrs makar ga nevin i žrtvovan dočekuješ u tamnici.

Gotovina je na križnom putu blaženoga Alojzija Stepinca, vladari ga razapinju, ali će ga buduće generacije slaviti kao što će zasigurno prezirati njegove suce i tužitelje, no on ima pravo živjeti sada i danas.

Na početku suđenja Gotovini, Markaču i Čermaku, obrana Ante Gotovine stručnim, jasnim i preciznim činjenično potkrijepljenim nastupom potpuno je razbila i uništila sve teze optužbe. Impresivan nastup obrane izazvao je paniku kod domaćih medijskih haaških idolopoklonika koji imaju zadatak pod svaku cijenu braniti sramotnu hašku optužnicu . Tako je nesretni Bago na HTV doveo Puhovskog te su se obojica okomili na odvjetnike Ante Gotovine već za vrijeme iznošenja njihovih obrana. Uspaničena «labradorica» u «Slobodanovoj Dalmaciji» briljantnu je obranu bez trunke stida proglasila krahom. Teško će haaški medijski žbiri preživjeti rušenje i odbijanje optužnice. Kada budu polagali račune za uzalud potrošene judine škude dobivene za višegodišnje trovanje javnosti, možda nekome od njih na kraju proradi savjest, pa se i objesi.

«Još jučer bacali su cvijeće po herojima a već danas pobjednike sude , izdali ih za Judine škude…» Tako pjeva Thompson. Koliko smo svi zajedno odgovorni za to stanje? Zašto hrvatska korizma tako dugo traje, a kalvarija nam je tako teška, zar je malo žrtava palo na hrvatskom križnom putu? Je li Gotovina zadnji u tome nizu ili će ga slijediti nove nepregledne kolone? Možda ipak imamo previše juda i pilata koji za novac i osobni interes izdaju i peru ruke od odgovornosti. Kako li se samo moćnici ružno poigravaju sa nama. Ne mogu nam svjetski ni domaći silnici nikako oprostiti rušenje Jugoslavije i stvaranje neovisne Hrvatske. Danas je i slijepcima jasno kako je suđenje Gotovini suđenje samostalnoj Hrvatskoj, našoj pobjedi, Tuđmanu, Šušku, Domovinskom ratu. Tragično je što marionetske hrvatske vlade i veleizdajnik predsjednik sukreiraju i provode takve optužnice, kroz akcijske planove kojima ruše temelje hrvatske države kako bi nas ponovno utopili u balkanske asocijacije i poništili krvlju stečenu neovisnost.

Gotovina je jedan od najčestitijih, najpoštenijih i najsposobnijih zapovjednika u Domovinskom ratu. Upravo zato je i izabran za žrtvu. On je potpuno nevin od svih monstruoznih optužaba, znaju to svi: i Mesić, i Sanader, i Šeks, zna to i Haag, i Bruxelles, i London, ali insistiraju na optužnici i presudi iako za nju nemaju niti jedan dokaz. Lažne optužnice su im ponekad toliko priglupe da to vrijeđa zdrav razum, npr. prekomjerno granatiranje Knina u kojemu nije srušeno niti jedna kuća za razliku od Vukovara ili Bagdada koji su razrušeni. Ako je zločin vojnički briljantno izvedena Oluja bez civilnih žrtava, što bi onda bila surova englesko – američka okupacija Iraka ili Afganistana sa tisućama nevino ubijenih civila. Ako je nečovječno bilo postupanje Hrvatske vojske prema Srbima, kako nazvati svakodnevno namjerno, osvetničko ubijanje palestinskih žena i djece od strane Izraela, ili američka svirepa mučenja u koncetracijskom logoru Guantanamo.

Što je dopušteno Jupiteru nije volu, reći će mudri, pametni ali licemjerni i dvolični pobornici Haaškog suda. Međutim, sve nas koji vjerujemo, Krist uči drukčije. On koji je za nas trpio, patio i na kraju za nas život dao, ostavio nam je primjer kako ići njegovim putem. Dok se u velikom tjednu u poniznosti i molitvi prisjećamo njegove Golgote, znajući da će iza njegove smrti na križu doći i naše uskrsnuće, moramo vjerovati i u uskrs žrtvovanog Ante Gotovine.

Nitko nema pravo žrtvovati niti jednu sekundu slobode jednog nevinog čovjeka za spas cijelog čovječanstva. Nitko pa ni Juda – Mesić, ni Poncije Pilat – Sanader, nemaju pravo žrtvovati Antu Gotovinu za njihovu pogansku svetinju Europsku Uniju.

Koliko nas je zatajilo i izdalo pravednika kao Petar Isusa? Koliko nas je izabralo kada smo birali Barabu a ne Isusa, a koliko nas i danas u svjetini kliče- raspni ga, raspni ga…?

Gotovina je na križnom putu blaženoga Alojzija Stepinca, vladari ga razapinju, ali buduće generacije će ga slaviti, kao što će zasigurno prezirati njegove suce i tužitelje, no on ima pravo živjeti sada i danas. Koliko nas je krivih zbog kukavičluka i sebičnosti, što će njegova kao i mnoge druge hrvatske obitelji ostati u korizmi i nakon što nama osvane Uskrs.

Živi li vjera u nama, hoćemo li doživjeti Uskrs u svojim srcima, obiteljima u svome narodu… O tome ovisi hoće li Gotovina Uskrs doživjeti slobodan sa svojom obitelji, ili će čamiti i dalje u tamnici zbog našeg kukavičluka. Koliki se među nama mogu pogledati u zrcalo i reći čiste savjest da ni malo nismo odgovorni što su Mesić i Sanader na vlasti a Gotovina, Markač, Norac… u zatvorima.
O stvarnom Uskrsu u nama ovisi i sloboda Gotovine.
Generale, sretan ti Uskrs, makar ga nevin i žrtvovan dočekuješ u tamnici.

Hrvatski list Luka Podrug