• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Mladi IDS-a: Imamo pravo biti Istrijani!Pula, 21. ožujka 2011

Naravno i Kinezi! I neandertalci! I koze! I tovari! E, ali niste!
A što ste, razmislite! Odakle ste došli, odakle su vam roditelji, kakvo vam je prezime, koje ste vjeroispovijesti? Pa kad o tome razmislite, uvidjeti ćete da nemate nikakvih razloga pa i nikakvih prava, stidjeti se toga što jeste. Jer u Hrvatskoj možeš bez problema biti i Srbin i Slovenac i Talijan i Bošnjak i štogod da jesi. I zbog toga nećeš biti manje vrijedan od bilo kojeg Hrvata. Stoga meni, istarskom Hrvatu, ova najnovija podmukla IDS-ovska kampanja, tjera krv u obraze. Pa se ne znam po koji put, stidim što netko i u moje ime lupeta takve gluposti.

Simptomatično je da je IDS ovaj put u prvi plan (u vatru, ili u blato po meni!) gurnuo svoj pomladak. Koji, obzirom na svoje godine može biti i neodgovoran i neiskusan i neinformiran i nerazborit. Pa ako ta podla, bez sumnje i opet antihrvatska, kampanja doživi fijasko, e to su mladi zabrljali! Mladost – ludost, što ćete! A ako bude kakva uspjeha, e to je zasluga mudrog vodstva IDS-a! Kojima treba bilo kakva autonomija, usprkos Ustavu, popisima stanovništva, elementarnoj logici i pameti. Kad već nemaš dovoljno Talijana, trebaš proizvesti nov narod Istrijane. Jer kako ćeš inače realizirati Istru – državu!

Imamo pravo biti Istrijani! – kažu mladi IDS-ovci. Naravno da imate, tko vam je to ikada branio! Pa i na dosadašnjim popisima stanovništva ih je bilo. Uostalom i ja, koji vas iskreno rečeno ne mogu smisliti, sam čistokrvni Istrijan! Po ocu, materi, djedovima, pradjedovima, babama, prapraprababama do u nedogled. Sva je moja rodbina rođena u Istri. To sve za razliku od, na primjer vašeg župana, koji je napola Austrijanac. Pa mu je druga domovina … Hypo-banka!!! Ali toliko zalupan, da ne bih shvatio razliku između nacionalne i zavičajne pripadnosti, doista nisam. A još kad na TV-u vidim onog smrknutog zloduha Kajina! Sa svojim najnovijim teatralnim, bombastičnim štupidecama: Kod nas možeš biti ustaša, četnik, marsijanac , šporet ali ne i Istrijan! Aplauz za takvu glupost može očekivati samo od onih koji se dobro ponapiju istarske malvazije! Pa tko ti to brani, o Damire! Ali tražiti da Istrijani budu narod, nacija, a da to isto ne vrijedi za Dalmatince, Zagorce, Slavonce, Ličane, u najmanju ruku je prepotentno!

Uostalom što bi se dogodilo da se SVI Hrvati povedu za takvom IDS-ovskom tlapnjom o poistovjećivanju narodnosti i zavičajnosti. Hrvati bi kao narod preko noći nestali! To se dakako ne može dogoditi ni u ludilu. A takvo se ludilo ovdje u Istri, eto, priziva, priželjkuje, reklamira. Neki, očito, u svom sumanutom potkopavanju svega što je u Istri hrvatsko, nemaju granica, ne znaju stati. A … biti ustaša, četnik, marsijanac, šporet kao nacionalna odrednica ravni su vašem … Istrijanu!

Kad u onom našem (ili vašem!) Glasu Istre čitam prezimena onih koji se slažu s tom vašom kampanjom, vidim da veći dio takvih nisu ni Istrani, ni Hrvati. Mahom su to došljaci ili su iz miješanih brakova, pa im je Istrijan sasvim dobar nadomjestak za Jugoslavena!
Goran Prodan, novinar, kolumnist Glasa Istre! Istrijan! Ma nemoj!
A što si čovječe, Istrijanu, promijenio ime, a prezime uzeo od majke? Je li? Ustvari nacionalnost Istrijan i jest pribježište za razne Prodane .. duše!

Netko je davno sastavio zgodnu sintagmu, koju ću ja malo prilagoditi temi. Pa ću reći: Svi su Istrani pošteni, pametni i Istrijani. Ali od te tri osobine, mogu imati najviše dvije! Ako je netko pametan i Istrijan, nije pošten! Ako je pošten i Istrijan, nije pametan! A ako je pametan i pošten … nije Istrijan!!! Nego Hrvat, Talijan, Srbin, Bošnjak, Slovenac (čak i to!) i tako dalje. I na kraju još nešto. HTV je u prilogu o kampanji za istrijanstvo, naveo i izjavu Furija Radina: podržavam kampanju, ali ću Talijanima u Istri preporučiti da se izjašnjavaju kao Talijani! Ma naravno, bravo Furio! Pa nisu Talijani ludi da izvrše nacionalno samoubojstvo! E pa sad zašto oni talijanski Istrijani trebaju biti Talijani, a hrvatski Istrijani, ne Hrvati, nego Istrijani, neka objasne, ako mogu, ti mladi IDS-ovi rukovodioci!

E, a šta je najvažnije, u tom istom Glasu Istre,(nezavisnom i od pune informacije i istine!), o toj Radinovoj izjavi … ni slovca! Pa jasno kad ona najbolje svjedoči o svoj gluposti, neukosti, pokvarenosti, jeftinom politikanstvu onih koji Istrane, Hrvate, nagovaraju da budu Istrijani.
A jako dobro znaju da će svi ti nabrijani Istrijani završiti u rubrici regionalno opredijeljeni. Pa i neka! Važno je samo da nisu … Hrvati!!!

Glasnogovornik HČSP podružnice Pula

Vlado Jurcan

Nema komentara