Mladez Hrvatske ciste stranke prava - Hrvatska starcevicanska mladez

Naslovnica
Vijesti
Novosti
Priopćenja
Događanja
Iz medija
O nama
Povijest Mladeži
Naše svetinje
Naša borba
Statut
Dužnosnici
Ustroj
Ostalo
Galerija slika
HČSP TV
Glazba
Donacije
Poveznice
Kontakt
UČLANI SE!
Kontakt

Uclani

www.hcsp.hr
Povijest Mladeži HČSP-a
Pleter

        Sukladno s obnovom rada Hrvatske čiste stranke prava, 12. prosinca 1992. godine, sa svojim radom počinje i Hrvatska starčevićanska pravaška mladež, pomladak Hrvatske čiste stranke prava. U gotovo svim mjestima u kojima Hrvatska čista stranka prava ima ustrojene svoje organizacije, diljem Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, rađaju se i podružnice Hrvatske starčevićanske pravaške mladeži. U nekim gradovima kao što su Čakovec i Lekenik, tih dana podružnice Hrvatske čiste stranke prava sačinjavaju isključivo članovi Hrvatske starčevićanske pravaške mladeži. Značajan broj članova Hrvatske starčevićanske pravaške mladeži sudjeluje u obrani Domovine kroz razne postrojbe HOS-a, HV-a i HVO-a.

        Iako stiče respektabilnu snagu, tek prijelazom dr. sc. Zlatka Hasanbegovića 1996. godine iz Hrvatskog oslobodilačkog pokreta u Hrvatsku čistu stranku prava, i njegovim preuzimanjem vodstva Mladeži, Hrvatska starčevićanska pravaška mladež organizacijski jača, dobiva na svojoj snazi i značaju. U samo godinu dana utemeljen je cijeli niz županijskih vijeća, podružnica i ogranaka Hrvatske starčevićanske pravaške mladeži u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Na II. Općem saboru Hrvatske čiste stranke prava, 26. listopada 1996. godine, mladež Hrvatske čiste stranke prava i službeno mijenja ime u HRVATSKU STARČEVIĆANSKU MLADEŽ.

        Uoči održavanja I. Općeg sabora Hrvatske starčevićanske mladeži 22. studenoga 1997. godine, Zlatko Hasanbegović ne ističe kandidaturu za predsjednika Mladeži i ostaje prvi među jednakima (primus inter pares), dok za predsjednika HSM-a dolazi Ivica Breščaković. Već u svibnju 1999. godine Breščaković sa većinom članova predsjedništva Mladeži pokušava izdvojiti Hrvatsku starčevićansku mladež iz matične Hrvatske čiste stranke prava u čemu ne uspijeva, pa sa istima prelazi u HSP. Jedini član dotadašnjeg predsjedništva Mladeži koji ostaje u Stranci je Goran Rohaček, no sa njim ostaje i cjelokupno članstvo na terenu.

        06. studenoga iste godine održava se II. Opći sabor Hrvatske starčevićanske mladeži na kojem za predsjednika biva izabran Antonio Dilber, a Rohaček postaje novim dopredsjednikom i glasnogovornikom Mladeži. Nakon Dilberova postupnog pasiviziranja u radu, Rohaček u potpunosti preuzima kormilo Hrvatske starčevićanske mladeži. U kratkom roku Hrvatska starčevićanska mladež znatno povećava broj članova i afirmira se u stožernu pravašku mladež, što ostaje sve do danas. Zbog odlaska na novu dužnost u Hrvatskoj čistoj stranci prava i prekoračenja dobne granice unutar Hrvatske starčevićanske mladeži, Rohačeka na dužnosti predsjednika Hrvatske starčevićanske mladeži u siječnju 2009. godine zamjenjuje mladi student matematike iz Zagreba, Frano Čirko.

        Današnja Hrvatska starčevićanska mladež pod vodstvom Frane Čirka ima ustrojene organizacije po gotovo svim županijama i gradovima, što je neuobičajeno za jednu neparlamentarnu stranku. To potvrđuje dosljednost i kvalitetu rada današnje Mladeži. Hrvatska starčevićanska mladež trenutno slovi za najjaču i najveću organizaciju mladih s pravaškim ili domoljubnim predzankom.

        Hrvatska starčevićanska mladež kroz cijelu je svoju mladu povijest bila predvodnik hrvatske mladeži ka nacionalnom osvješćenju i jedra broda koji nazivamo Hrvatska čista stranka prava.

grb

Izdvajamo
Nase svetinje
Nasa borba
Promidzba
Promizdba Promizdba
Pleter