• Twitter
  • Facebook
  • Feed

Marko Skejo na obljetnici 9. bojne HOS-a: Pozdrav “Za dom spremni” čist je kao suza, zaštitite ga zakonomsplit_hos2-100416

Jučer je u Splitu 9. bojna HOS-a “Rafael vitez Boban” proslavila 25. obljetnicu osnutka postrojbe. U Split su stigli zamjenik ministra branitelja Ivan Vukić, generali Željko Glasnović i Mile Dedaković. Skup je pozdravio i HČSP-ov splitskog-dalmatinski dožupan Ante Šošić. Skupu su prisustvovali i HČSP-ov gradski vijećnik Luka Podrug, kao i stotinjak članova HČSP-a s područja Splitsko-dalmatinske županije i ostatka Hrvatske. 10-minutni govor održao je ratni zapovjednik Marko Skejo, inače HČSP-ov županijski vijećnik, koji se založio da se pozdrav “Za dom spremni” zakonski zaštiti.

“Hvala što ste došli pokloniti se žrtvi 46 hrvatskih mučenika, vitezova, što su dali živote za slobodu i Nezavisnu državu Hrvatsku. Napokon je došao i naš zamjenik ministra branitelja Ivan Vukić, ratni zapovjednik 142. brigade. Naš čovjek koji je s nama bio rame uz rame i u ratu i u miru. S tugom i ponosom sjećamo se naše braće i svih Hrvata koji su položili živote na oltar domovine. Hrvati su stoljećima sanjali i borili se za svoju slobodu, mnogi su položili živote u borbi za hrvatsku neovisnost, milijuni godine robije odbrojani su u kazamatima radi sna o slobodi. Stoljetni san o hrvatskoj slobodi za kratko se ostvario 1941. godine osnivanjem Nezavisne Države Hrvatske”, kazao je pukovnik Marko Skejo.

“Rafael vitez Boban bio je jedan od najhrabrijih ratnika u hrvatskoj povijesti, legenda Crne legije”

Govor je prekinut velikim aplauzom. Skejo se sjetio i slavnog ustaškog generala Rafaela Bobana.

“Nažalost, izdajom dijela naroda ugušena je Nezavisna Država Hrvatska i hrvatski narod je utonuo u najcrnji komunistički mrak u kojem se progonila svaka hrvatska riječ i ideja. Uz Božju pomoć 1991. godine utemeljena je 9. bojna HOS-a Rafael vitez Boban. Vitez Boban bio je general hrvatske vojske, jedan od najhrabrijih ratnika u hrvatskoj povijesti, legenda Crne legije. Nije slučajno 9. bojna dobila ime po njemu, vitezu, junaku i zapovjedniku, jednom od najhrabrijih hrvatskih vojskovođa. Mi smo sljedbenici svih hrvatskih sinova koji su pali za Dom i hrvatsku neovisnost. Nama je dragi Bog podario čast da stvorimo slobodnu i nezavisnu hrvatsku državu. Naša postrojba izvršavala je sve zadatke, nikada se nisu povukli, ponosno je barjak HOS-a pronijela od Škabrnje do Knina”, kazao je Skejo.

H20160410008182crop

“Pozdrav Za dom spremni je čist kao suza, zaštitite ga zakonom”

Legalizaciji pozdrava Za dom spremni posvetio je dosta vremena.

“Nakon što se barut ohladio, rat zaboravio, ratnici umorili, ohrabrili su se ponovno protivnici hrvatske države i neovisnosti i krenuli vrijeđati i omalovažavati branitelje, a posebno HOS-ovce i službeni pozdrav Za dom spremni. Taj pozdrav pod kojim su poginuli najbolji hrvatski sinovi, čist je kao suza, to je jedan od najljepših pozdrava hrvatske vojske i hrvatskog naroda. Pozdrav Za dom spremni mora biti ugrađen u novi zakon o hrvatskim braniteljima kako bi jednom zasvagda prestala rasprava o ovom svetom hrvatskom pozdravu. Vjerujemo da je promjenom vlasti promijenjen i odnos prema HOS-u i nadamo se da će pozdrav Za dom spremni biti uklesan na ovaj spomenik. Tražimo od nove vlasti i ministra da legalizira Za dom spremni poštujući činjenice i povijest i one koji su dali živote pod tim znakom. Napokon treba jasno reći, hrvatski pozdrav Za dom spremni nije zabranjen nijednim zakonom, dao je snagu hrvatskom vojniku za pobjedu. Koristile su ga i sve druge postrojbe. Ministarstvo obrane je prilikom mimohoda istaklo i zastavu HOS-a sa pozdravom Za dom spremni”, podsjetio je Skejo.

HOS-ovci traže zaštitu državnih institucija: Gaze nam dostojanstvo, vrijeđaju poginule

Zatražio je zaštitu od nove vlasti.

“Sa Za dom spremni branitelji su stvorili nezavisnu državu Hrvatsku. 9. bojna dala je veliki obol u ratu, a danas doživljavamo uvrede i poniženja od dijela medija i političara, koji nam ne mogu oprostiti što smo rušili njihovu crvenu zvijezdu i Jugoslaviju. Gaze nam dostojanstvo, vrijeđaju poginule i njihove obitelji. Nemamo zaštitu državnih institucija, policija je pod okriljem noći oskvrnula spomenik, što je zločin koji vapi do neba. Zahtijevamo od nove vlasti da pronađe i kazni krivca i da napokon zaštiti branitelje, posebno HOS-ovce, od napada prepunih laži i uvreda”, zaključio je Skejo.

split_hos4-100416

Šošić: Poštujte one koji ne misle kao mi

Par riječi kazao je i dožupan splitsko-dalmatinski iz redova HČSP-a Ante Šošić.

“Današnji dan je obljetnica HOS-a i svih hrvatskih postrojbi, ali i sve obljetnice hrvatskih postrojbi su obljetnice HOS-a. Svaki narod u svojoj povijesti ima posvećeno vrijeme, vrijeme kada se nebo smiluje nad sudbinom tog naroda. Krvava hrvatska povijest rezultirala je bezbrojnim žrtvama, stratištima, tugom i grobovima. I onda se dogodilo posvećeno vrijeme, kada smo stali u obranu svoje zemlje i kada su najbolji sinovi časno i dostojanstveno obranili svoju zemlju, ne ponižavajući druge i drugačije. Ne bojte se onoga što ste ostavili iza sebe, to je sveto i časno, vaše žrtve su svete, a križ je zlatan. Ne bojte se ni onoga što dolazi, dolazi bolje vrijeme u kojem moramo izgraditi domovinu, poštovati druge i različite, poštovati one koji ne misle kao mi, jer to je osnova modernog demokratskog sustava”, kazao je Ante Šošić, dožupan splitsko-dalmatinski.

Vukić: Nemamo se snage baviti prošlošću, spremamo novi zakon, na njemu radimo dan i noć

Ivan Vukić čestitao je HOS-ovcima rođendan u ime ministra Tome Medveda.

“Nemamo vremena i snage baviti se prošlošću. Imamo niz problema. Moj drugi radni dan bio je suicid branitelja u Pakracu. To su najveći problemi naše populacije. Poduzeli smo niz vatrogasnih mjera da spasimo našu braću. Poduzmite i vi, ako znate kakav slučaj, vrata hrvatskih branitelja su vam stalno otvorena, u podne i u ponoć, napravit ćemo sve da spasimo život našeg suborca. Šest ministarstava smo skupili, radimo na projekcijama novog zakona o braniteljima. Nećemo žuriti, uzet ćemo sve u obzir, kompletnu braniteljsku populaciju ćemo obuhvatiti i vratiti im ponos. Radimo na tome dan i noć”, kazao je Vukić.

split_hos6-100416

Foto: Slobodnadalmacija.hr