• Twitter
  • Facebook
  • Feed

JOŠ MALO O ZAKONU O HRVATSKIM BRANITELJIMAhcsp_zds1

Pročitali smo članak izvjesne Ljubice Gatarić u Večernjem listu u kojem stoji da prijedlog novog Zakona o hrvatskim braniteljima obvezuje svih 428 općina i 128 gradova da financiraju rad braniteljskih udruga s 0,3 do 1% svog proračuna.
Obzirom da je ovaj članak izašao u Večernjem listu iz pera osobe koja očito piše po zadatku i ne čudi nas tendencioznost i elementarno nepoznavanje materije, međutim stil pisanja je prepoznatljiv, te je vidljivo da iza članka koji potpisuje ova novinarka zapravo stoji posve “netko” drugi.
Temeljna teza, kako će lokalni moćnici ostati bez novca potrebnog za neke “bitnije” i “svrsishodnije” akcije, zapravo ne drži vodu i potpuno je promašena. Autori članka, morali bi baratati s činjenicama i ne bi trebali narodu servirati ovako priglupu priču. Međutim, oni barataju činjenicama i potpuno im je jasno da narodu prodaju “rog pod svijeću”.
Činjenica je pak, da su jedinice lokalne uprave i samouprave dijelile sredstva iz svog proračuna udrugama i do sada.
Ovdje se radi samo o tome da se sredstva koja se dodjeljuju braniteljskim udrugama svode u okvire Zakona. Kako će ta sredstva, na koji način biti disperzirana, ostaje i dalje na lokalnim strukturama i tu se ništa ne mijenja.
Autorsku tendencioznost iščitavamo u pokušaju usporedbe količine sredstava koja se dodjeljuju braniteljima i Crvenom križu. Ova usporedba unesena je u članak i bombastični naslov, kako bi se širokim narodnim masama pokazalo da branitelji koje autori smatraju očito marginalcima, dobivaju, eto, više novaca od takve respektabilne organizacije kakva je Crveni križ. Međutim, to je laž, jer Crveni križ sredstva dobiva iz proračuna, ali i iz svojih aktivnosti, te donacijama i iz domaćih i stranih fondova i zaklada. Takvu mogućnost braniteljske udruge nemaju.
Interesantna je rečenica:”Lokalne vlasti, šokirane su prijedlogom, ne znaju iz kojih će izvora financirati udruge.” ??!
Pazite, radi se o 0,3 do 1% proračuna!!!
HČSP vam, drugovi i drugarice, poručuje, da će te udruge branitelja financirati iz istih onih izvora iz kojih kupujete nove automobile ili asfaltirate ulice samo zato jer u njima žive lokalni moćnici itd. i tomu slično.
Možemo mi raspravljati o tome je li broj udruga prevelik. Možemo raspravljati i o tome kako će se sredstva dodjeljivati. No, ne možemo raspravljati o opravdanosti dodjele sredstava udrugama koje okupljaju i rješavaju probleme braniteljske populacije na dnevnoj bazi.
Usput, kratko ćemo odgovoriti Renati Rašović, novinarki istog VL koja je u Uvodniku govoreći o istoj temi napisala: “Pacifikacija braniteljske populacije ima cijenu, no nije li ova uistinu previsoka?”
Draga gospođo Rašović, HČSP uzima pravo da vas poduči, da se “pacifikacija” braniteljske populacije, ne kupuje novcem, već čvrstom nacionalnom politikom i brigom za hrvatski narod. No, na žalost, to je za vas već viša matematika.

Bog i Hrvati! Za Dom! Spremni!