• Twitter
  • Facebook
  • Feed

IZASLANSTVO HČSP-a SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE SUDJELOVALO NA IMENOVANJU ULICE IX. BOJNE HOS-aDana 10.03.2020. u Škabrnji je imenovana ulica po IX. bojni HOS-a.

Na toj velikoj svečanosti nazočilo je i izaslanstvo HČSP-a Splitsko-dalmatinske županije na čelu sa Damirom Banićem i Ivanom Lučićem, koje ne treba posebno spominjati jer su itekako poznati u redovima IX. bojne HOS-a., a na naš ponos i šire.

IX. bojna HOS-a imala najznačajniju ulogu u obrani Škabrnje, nakon što je to malo mjesto oslobođeno u operaciji Maslenica 1993. godine. 

Škarbrnja je nakon pada 18. studenog 1991. godine po prvi put u hrvatske ruke došla 1993. godine, a mjesto je čuvalo tek nekoliko pripadnika oružanih snaga HV-a. 

U to vrijeme, IX. bojna HOS-a “Rafael Vitez Boban” bila je angažirana na čuvanju crte u dubrovačkom zaleđu. Krajem siječnja 1993., po zahtjevu brigadira Ante Gotovine, bojna je upućena u obranu zadarskog zaleđa tj. Škabrnje.

Dolaskom bojne HOS-a te njenog zapovjednika Marka Skeje, selo se na punih 45 dana ponovno našlo u hrvatskim rukama, a tijekom tog razdoblja napadale su ga najelitnije srpske paravojne jedinice – “Alfe” kapetana Dragana, “Vukovi s Vučjaka”, Arkanovi “Tigrovi” te “Crvene beretke”  (Jedinica za specijalne operacije Državne bezbednosti Srbije – JSO)  Milorada Ulemeka Legije.

U obrani Škabrnje se istaknulo puno boraca, a među njima je i irski legionar Thomas Crowley.

Teške borbe su iscrpile HOS-ovce, zbog čega je Marko Skejo od zapovjedništva u Zadru zatražio odmor za svoje bojovnike. Nakon što su umorni vojnici dočekali smjenu i otišli na odmor, samo je nekoliko dana kasnije Škabrnja opet bila okupirana. To se dogodilo u operaciji srpske vojske naziva “Kameleon”, u kojoj su borbe trajale od 18. do 22. ožujka 1993. godine.

Bog i Hrvati! Za Dom spremni!

HČSP