• Twitter
  • Facebook
  • Feed

HRVATSKA ČISTA STRANKA PRAVA PRISUSTVOVALA OSMOM HODOČAŠĆU NA GVOZDANSKOIMG_5408
Na misnom slavlju u spomen na 439. obljetnicu herojske obrane hrvatskih ognjišta i kaštela Gvozdansko te slavne pogibije branitelja ove utvrde 13. siječnja 1578. godine, održano je u nedjelju 15. siječnja u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom bilo je prisutno i izaslanstvo HČSP-a sa brojnim članstvom. Misu u sklopu 8. hodočasničkog spomen-pohoda predvodio je pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem.

Nakon mise slijedio je mimohod „U čast hrvatskim junacima Gvozdanskog“ do spomen-križa, gdje je na početku komemoracije molitvu za duše svih branitelja i žrtava Gvozdanskog iz 1578., 1941. i 1991. godine predmolio biskup Košić. Vijence i svijeće kod križa položili su prof. Krešimir Mihajlović politički tajnik HČSP-a i gospodin Josip Opuhač član Suda Časti HČSP-a, te mnogo  braniteljskih udruga, predstavnici kulturnih i povijesnih udruga, a na kraju ispred samog kaštela Gvozdansko u čast žrtava zapaljen je „Plamen slobode“.

Gvozdansko je naselje u Hrvatskoj, nalazi se na pola puta između Gline i Dvora. Nalazi se podno Zrinske gore. Kaštel (grad-utvrda) Gvozdansko na Zrinskoj gori spominje se od 1488., nakon što je Nikola II. Zrinski dobio privilegij vađenja ovdašnjih ruda srebra i olova. Zbog turskih napada na Hrvatsku tijekom druge polovice XV stoljeća pojačava se gradnja fortifikacijskih objekata – branič-kula i kaštela, koji su projektirani za obranu od topova i koji su u početku uspjeli zaustaviti tursku navalu s istoka. Iz turskih povijesnih izvora doznajemo o neviđenoj hrabrosti i junaštvu hrvatskih branitelja u Gvozdanskom 13. siječnja 1578. godine.
U naselju Gvozdansko postoji starohrvatska utvrda koju su podigli hrvatski plemenitaši Zrinski. U njemu je Nikola III. Zrinski imao topionicu, ljevaonicu i kovnicu novca.

U Drugom svjetskom ratu Gvozdansko je bilo mjesto masovnog zločina počinjenog nad Hrvatima 1941. godine. Isto se ponovilo i u Domovinskom ratu 1991. godine. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, Gvozdansko ima 69 stanovnika, po nacionalnoj strukturi Hrvati čine većinsko stanovništvo.

Bog i Hrvati! Za Dom spremni!

IMG_5406
IMG_5407
IMG_5396
IMG_5402
IMG_5401
IMG_5404
IMG_5395
grozdansko_12